Ekspert ustavnog prava

Lukić: Šmit provodi politiku Njemačke koja ne obezbjeđuje mir i prosperitet, njegov izvještaj loš

  • Извор: СРНА
  • 06.05.2022. 15:57

Ekspert ustavnog prava Radomir Lukić ocijenio je da Kristijan Šmit svojim izvještajem Savjetu bezbjednosti UN, koji je pristrasan i potpuno neobjektivan, provodi politiku NJemačke na ovim područjima koja neće obezbijediti mir i prosperitet.

Lukić je istakao da je Šmitov izvještaj loš i odstupa od elemenata koji BiH obezbjeđuju mir, te da on provodi politiku njemačke Vlade koja isto tako prisiljava Srbiju da prizna Kosovo i Metohiju.

"To su sve veoma loši potezi Nemačke koji će isto tako dovesti do loših posledica u BiH. Umesto da se saradnja poboljšava, sukobi na temeljnim stvarima se stalno potpiruju, a onda se tu šalju strane trupe pod izmišljenom tvrdnjom da se sprema rat u BiH. Srbi i Republika Srpska ga ne žele i ne spremaju", rekao je Lukić Srni.

Prema njegovim riječima, svi dosadašnji visoki predstavnici u veliki mjeri su vodili politiku vlada država koje su ih odaslale u BiH, pa je tako i sa Šmitom koji bi htio da bude visoki predstavnik, ali nikako to da postane na zakonit način i tako stekne legitimitet.

On je napomenuo da svi pokušaji u prethodnim stoljećima da se od tri jasno različite, prvo vjerske, a potom i nacionalne grupe napravi jedinstvo i to tako da se dva naroda odreknu sebe u ime nekog trećeg novog identiteta - nisu dali uspjeha i da to ne može ni ovaj.

"Ne može dati uspeha jer je to nešto što je između te tri grupe potpuno izvesno i to je pogrešna premisa jer BiH ne može zaista postojati samo kao zajednica ravnopravnih nacija ili kako ih mi zovemo konstitutivnih naroda i dva ili tri entiteta. To nisu nikakve aveti ratne prošlosti", rekao je Lukić.

On je podsjetio da su to posljedice teške i pogrešne politike NJemačke koja je godinama prije 1991. i 1992. radila sa nekim drugim zemljama na razbijanju bivše Jugoslavije i izvlačenju iz Jugoslavije, prije svega Slovenije i Hrvatske.

"Prema tome, država koja je to radila ne može sada drugima da nameće bilo kakav obrazac bilo kakvog jedinstva jer to vodi samo u još veću propast i u još veće sukobe. Niti možete Srbe naterati da ne budu Srbi, niti možete Hrvate naterati da ne budu Hrvati, niti Bošnjake možete naterati da ne budu Bošnjaci", naglasio je Lukić.

On je ocijenio da je to temeljna istina na kojoj treba da se gradi budućnost BiH.

"Ako BiH treba da bude ustavna demokratija, onda to ona može biti samo na taj način, sa ravnopravnim konstitutivnim narodima i kao federacija. Nikako ne može kao unitarna sa jednom, navodno bosanskom nacijom", kaže Lukić.

Prema njegovim riječima, iz toga proističu i sve naopake osude Republike Srpske koja želi da se Dejtonski sporazum primijeni dosljedno i doslovno jer ne želi da bude minorna u odnosu na Bošnjake i Hrvate, odnosno da oni budu majorizovani nad njima, kao što ne želi ni ona da bude majorizator nad drugima.

Lukić je naglasio da zbog toga "sve oštre i otrovne strelice Šmita idu u krivo".

"Što se tiče izbora, gospodin Šmit bi trebao znati da je veoma pogrešna ideja `da su bolji nikakvi nego dobri izbori` jer izbori treba da izraze narodnu volju. Izbori treba da potvrde Ustav BiH koji omogućava i Hrvatima da biraju svoje predstavnike u organe Federacije BiH i u Predsedništvo BiH, a oni su u tome sprečeni na jedan loš i podmukao način", kaže Lukić.

On je napomenuo da ne želi da ulazi u to kako je do toga došlo i da ne želi da ulazi u to ko je stvarao muslimansko-hrvatsku federaciju kako se tada zvala.

"Polazim od sadašnjeg stanja koje traži ravnopravnost Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. To svakom objektivno mora da bude jasno", naglasio je Lukić.

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, ponovo se u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN obrušio na Republiku Srpsku, navodeći da njene "vlasti rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija", a u negativnom kontekstu je pominjao i proslavu Dana Republike.

Savjet bezbjednosti UN razmatraće na sjednici 11. maja situaciju u BiH.


  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Мућке (12+) (Р)

    '''Серија: Мућке (12+) (Р)