Историчар

Латиновић: Бити присталица било чега нацистичког - дубоко неморалан чин

  • Извор: СРНА
  • 24.09.2023. 09:45

Бити сљедбеник, присталица, поштовалац или симпатизер било чега нацистичког из Другог свјетског рата дубоко је неморалан и антицивилизацијски чин, оцијенио је историчар Горан Латиновић након што су објављени материјали из којих је видљиво да је идеолошки и политички дискурс Кристијана Шмита окренут ка одржавању нацистичких традиција Вермахта.

Латиновић је рекао Срни да одавати почаст њемачким официрима и војницима из тог времена, укључујући оне који су били отворене присталице нацизма или бити члан удружења које његује културу памћења на војне јединице Вермахта, значи бити сљедбеник најмрачније идеологије и политике у људској историји.

"Националсоцијализам или нацизам био је најпогубнија идеологија у историји човјечанства која је довела до Другог свјетског рата и смрти неколико десетина милиона људи. Нацизам је поникао у Њемачкој и својом агресивном политиком изазвао је највећу катастрофу у дотадашњој људској историји током које је живот изгубило 24 милиона Руса, шест милиона Јевреја, више од милион Срба", навео је Латиновић поводом објављивања материјала о Шмиту које су припремили сарадници Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.

Мазалица: Шмит - рехабилитатор нацистичке идеологије

Мазалица: Шмит - рехабилитатор нацистичке идеологије

Он је подсјетио да су њемачке нацистичке трупе, са својим савезницама, уништиле Југославију 1941. године и омогућиле геноцид над Србима у НДХ, као и страдање Срба у другим подручјима окупиране и распарчане Југославије.

"Нацистички пилоти бомбардовали су градове и убијали потпуно недужне грађане. Највећу културну катастрофу у историји Срба - бомбардовање и спаљивање Народне библиотеке у Београду, учинили су њемачки пилоти. Њемачке војне јединице спроводиле су директан терор над српским цивилним становништвом, поред осталог и тиме што су за једног погинулог њемачког војника стријељале 100 српских цивила, а за једног рањеног 50", рекао је Латиновић.

Додик: Шмиту не може да помогне ни самоорганизована група амбасадора у Сарајеву!

Додик: Шмиту не може да помогне ни самоорганизована група амбасадора у Сарајеву!

Он је додао да је у војним операцијама Вермахта против српских бораца и антифашиста из других народа који су се борили заједно са Србима, страдало у великој мјери цивилно становништво.

ЦДПИ је објавио да су политичку каријеру Кристијана Шмита обиљежили бројни скандали - његови противници подсјећају да је мјесто министра пољопривреде изгубио због скандала са одобравањем употребе пестицида, али је, ипак, највећи скандал, који је касније заташкан, био 2007. године, када је као државни секретар за одбрану покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса.

Тривићка у Сарајеву: Против сам самосталности Српске, Шмит није наша битка

Тривићка у Сарајеву: Против сам самосталности Српске, Шмит није наша битка

Њемачки часопис "Контрасте" писао је да је њемачки министар одбране Петер Штрук /Партија СПД/ 2005. године, послије критика јавности, забранио да једна јединица ваздухопловства носи име по Молдерсу. Двије године након тога Шмит је покренуо иницијативу за рехабилитацију овог пилота Луфтвафеа /ратно ваздухопловство нацистичког њемачког Вермахта/.

Пратите нас и путем Вибера