ATV

Предсједник Народног фронта

Тривићка у Сарајеву: Против сам самосталности Српске, Шмит није наша битка

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2023. 22:00

Предсједник Народног фронта Јелена Тривић гостујући на Федералној ТВ изнијела је низ ставова у којима је поручила да није за остамостаљење Републике Српске, да Кристијан Шмит није битка њене странке, а искористила је и прилику да се пожали јер добија пријетње због негативних коментара на билборде "Граница постоји".

На питање новинарке у чему је разлика између њене политике и политике СНСД-а, Тривићка каже да неке сличности постоје.

"За мене је Република Српска темељ моје политике. Н: Унутар БиХ? Наравно, унутар БиХ. Неки други говоре о отцјепљењу. Моја политичка опција не говори о сецесији. Ви мене питате гдје је разлика, ето ту је разлика. Н: Нити подржавате? Не, јер знам чему то даље води. То не би било добро никоме. Ни региону, ни БиХ, ни људима који овдје живе и који све више због такве реторике одлазе. Ако хоћете ево и по питању актуелне теме везане за кампању "Границе постоје" коју из сјене води СНСД. Ни с тим се не слажем. Није добро излазити на међуентитетске линије и давати сигнале тензија и потенцијални сукоба. Све политичке теме рјешавају се за политичким столом, то је мој политички став", рекла је Тривићка.

Она је искористила прилику да се пожали на пријетње које добија због коментара на БХТ о билбордима у Републици Српској "Граница постоји". 

"Мени је због таквог става у једној емисији на једној ТВ која се емитује на територији цијеле Републике Српске поручено "ако ти се не свиђа билборд иди објеси се на Трг Крајине". У таквој атмосфери ја заступам своје политичке ставове", рекла је Тривићка.

Порука за Тривићку: ''Не сикирај се, неће ти фалити длака са главе''

Порука за Тривићку: ''Не сикирај се, неће ти фалити длака са главе''

На питање новинарке зашто је одбила сусрет са Кристијаном Шмитом уз коментар да је Шмит једина тема на којој је на истој страни са Додиком, Тривићка демантује тврдњу.

"Нисам никада у истој колони са Милорадом Додиком. Ја њега (прим. аут. Кристијана Шмита) не зовем туристом, не говорим му ружне ријечи, не бавим се омаловажавањем било кога па ни њега. Нисмо се састали јер нисмо хтјели да будемо ми ти преко којих се прелама нешто што је условно речено вербални рат између њих двојице. Зашто бисмо ми били статисти и додавачи пешкира? То није наша битка. Питање је зашто је Шмит упао у матрицу Милорада Додика да се тако препуцавају. С друге стране неки потези Кристијана Шмита су ишли у корист Милорада Додика тако да нисмо с њим у колони. Састала сам се са Шмитом прошле године, једина ствар коју сам му рекла о Додику је да ћу га побиједити на изборима, односно да ће га народ скинути и да нам не треба нико са стране".

ОХР коментарисао билборде

ОХР коментарисао билборде "Граница постоји" након Тривићкине изјаве да их се плаши

Иако тврди да је ријеч о вербалном препуцавању Додика и Шмита, Тривићка избјегава чињеницу да се управо због Кристијана Шмита суди предсједнику Републике Српске јер је поштовао одлуке Народне скупштине. За њу је Кристијан Шмит реалност.

"Шмит није овдје да би играо у корист опозиције или Додика. Он је овдје са инструкцијама земаља које стоје иза њега. Шмита не можете посматрати као Кристијана Шмита, него морате посматрати земље које стоје иза њега. Ви можете да затворите очи или да будете реални", рекла је Тривићка.

"Опозиција само једном није послушала Шмита, па их је одмах разобличио као колабораторе"

Она поручује да је политика супротстављања наметањима Кристијана Шмита, коштала Републику Српску инвестиција.

"Ако би ико могао да се љути на Кристијана Шмита то сам ја и грађани који су гласали за мене. Због оне његове реченице три дана након избора - биле су мање неправилности, ови који су поражени нека признају побједу јер се на изборима некад губи, некад добија. Ови који губе има времена за њих, што је било упућено мени", рекла је Тривићка и још једном поновила да је покрадена на изборима".

На питање како гледа на оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика каже да не вјерује у правосуђе БиХ.

"Што се тиче тога ја сам рекла да је то његова лична ствар. Он је закувао сам и држим се тог става. Тражио је кризу, производи кризе, стално је генератор кризе и дошао је у ову ситуацију. Нити му помажем нити му одмажем. Није моја ствар", роручује Тривићка и каже да јавност у ФБиХ треба да разумије да Милорад Додик нема подршку већине у Републици Српској.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:25 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    Ова напета и узбудљива драма истражује животну причу једног од свакако најозлоглашенијег криминалца на свијету.