Istoričar

Latinović: Biti pristalica bilo čega nacističkog - duboko nemoralan čin

  • Izvor: SRNA
  • 24.09.2023. 09:45

Biti sljedbenik, pristalica, poštovalac ili simpatizer bilo čega nacističkog iz Drugog svjetskog rata duboko je nemoralan i anticivilizacijski čin, ocijenio je istoričar Goran Latinović nakon što su objavljeni materijali iz kojih je vidljivo da je ideološki i politički diskurs Kristijana Šmita okrenut ka održavanju nacističkih tradicija Vermahta.

Latinović je rekao Srni da odavati počast njemačkim oficirima i vojnicima iz tog vremena, uključujući one koji su bili otvorene pristalice nacizma ili biti član udruženja koje njeguje kulturu pamćenja na vojne jedinice Vermahta, znači biti sljedbenik najmračnije ideologije i politike u ljudskoj istoriji.

"Nacionalsocijalizam ili nacizam bio je najpogubnija ideologija u istoriji čovječanstva koja je dovela do Drugog svjetskog rata i smrti nekoliko desetina miliona ljudi. Nacizam je ponikao u Njemačkoj i svojom agresivnom politikom izazvao je najveću katastrofu u dotadašnjoj ljudskoj istoriji tokom koje je život izgubilo 24 miliona Rusa, šest miliona Jevreja, više od milion Srba", naveo je Latinović povodom objavljivanja materijala o Šmitu koje su pripremili saradnici Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske.

Mazalica: Šmit - rehabilitator nacističke ideologije

Mazalica: Šmit - rehabilitator nacističke ideologije

On je podsjetio da su njemačke nacističke trupe, sa svojim saveznicama, uništile Jugoslaviju 1941. godine i omogućile genocid nad Srbima u NDH, kao i stradanje Srba u drugim područjima okupirane i rasparčane Jugoslavije.

"Nacistički piloti bombardovali su gradove i ubijali potpuno nedužne građane. Najveću kulturnu katastrofu u istoriji Srba - bombardovanje i spaljivanje Narodne biblioteke u Beogradu, učinili su njemački piloti. Njemačke vojne jedinice sprovodile su direktan teror nad srpskim civilnim stanovništvom, pored ostalog i time što su za jednog poginulog njemačkog vojnika strijeljale 100 srpskih civila, a za jednog ranjenog 50", rekao je Latinović.

Dodik: Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu!

Dodik: Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu!

On je dodao da je u vojnim operacijama Vermahta protiv srpskih boraca i antifašista iz drugih naroda koji su se borili zajedno sa Srbima, stradalo u velikoj mjeri civilno stanovništvo.

CDPI je objavio da su političku karijeru Kristijana Šmita obilježili brojni skandali - njegovi protivnici podsjećaju da je mjesto ministra poljoprivrede izgubio zbog skandala sa odobravanjem upotrebe pesticida, ali je, ipak, najveći skandal, koji je kasnije zataškan, bio 2007. godine, kada je kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa.

Trivićka u Sarajevu: Protiv sam samostalnosti Srpske, Šmit nije naša bitka

Trivićka u Sarajevu: Protiv sam samostalnosti Srpske, Šmit nije naša bitka

Njemački časopis "Kontraste" pisao je da je njemački ministar odbrane Peter Štruk /Partija SPD/ 2005. godine, poslije kritika javnosti, zabranio da jedna jedinica vazduhoplovstva nosi ime po Moldersu. Dvije godine nakon toga Šmit je pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju ovog pilota Luftvafea /ratno vazduhoplovstvo nacističkog njemačkog Vermahta/.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: