Nakon tri godine

Kreće izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku

  • Извор: АТВ
  • 13.03.2023. 19:27

Nakon tri godine, crveno meso ponovo ide za Tursku. Trenutno je potpisan ugovor od 1.000 tona govedine, a danas je krenula isporuka prvog kontingenta od 300 tona. Iz mesne industrije "ZP Komerc" koja će vršiti izvoz u fazama i uslužno klanje, kažu da je otkup stigao u pravo vrijeme.

"Bitno je za domaću proizvodnju. Sada nam svakako predstoji jedna skupa sjetva, ljudi će moći da prodaju svoju stoku i imaće dovoljno novca za sjetvu. Što se tiče nas, mi smo smanjili stočarsku proizvodnju, ali sigurnim izvozom i sigurnim plasmanom, ja sam uvjeren da bi se mogli vratiti na stari broj stoke i povećati proizvodnju", rekao je Đorđe Rosić, direktor mesne industrije "ZP Komerc".

Preko 70 odsto sirovine biće obezbjeđeno iz Republike Srpske. Da je značajan broj farmi u Srpskoj, potvrdio je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Staša Košarac. U Republici Srpskoj postoje kapaciteti u proizvodnji da ispune i kompletnu kvotu od 1.000 tona, poručuje resorni ministar.

"Ono što sam potencirao i u nekom prethodnom mandatu i periodu tako i u ovom, jeste da u toj distribuciji, u tom spoljnotrgovinskom poslu, moraju jednako biti zastupljene kompanije iz Republike Srpske i FBiH i s obzirom da je kompanija iz Federacije postigla poslovni dogovor sa kompanijama u Turskoj, moj zahtjev je da 50 odsto sirovine mora biti obezbjeđeno iz Republike Srpske i od toga sigurno nećemo odstupiti jer na taj način i Republika Srpska participa u tom spoljnotrgovinskom prometu", izjavio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Količine za izvoz su prije četiri godine bile mnogo veće nego danas, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić. Zbog toga, potrebe za hranom, kako kaže, biće priroritet.

"Vidimo da onaj koji ima hranu i ima energiju i u Evropi, i na Balkanu i cijelom svijetu je neko ko može da računa na sigurnu ekonomiju i da može da računa da se neće dešavati nikakvi tektonski poremećaji na tržištu", kazao je Savo Minić. 

Kompanijama iz Republike Srpske i FBiH omogućen je izvoz na tursko tržište na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић