Od naredne sedmice

Ponovo kreće izvoz mesa u Tursku

  • Izvor: ATV
  • 22.05.2022. 19:10

Da kreće izvoz junadi u Tursku, čuo je i čedo Tomašević iz Vakufa kod Gradiške. On u štalama, na vezu ima oko 130 grla, teladi i junadi. Još je sumnjičav, ali kaže dobro bi došlo.

Cijena junadi na domaćem tržištu se kreće oko šest maraka po kilogramu žive vage. Uzgajivači se nadaju da bi mogli postići višu cijenu mesa koje bi izvozili u Tursku. 

Prema najavama plan je da izvoz za Tursku krene već sljedeće sedmice. U prvom kontigentu biće izvezeno oko 600 grla juandi. 

Prioritet je obezbijediti dovoljne količine kvalitetnog mesa za domaću potrošnju, pa tek onda za izvoz, kaže ministar Košarac. Sljedeća je stepnica da se poljoprivrednicima koji imaju proizvodni potencijal omogući izvoz u Tursku. 

"Procijenjujem da će u 2022. godini obim izvoza biti odboren u onom obimu u kojem je bio 2021. godine, cirka 1.500 tona. Naravno to nije imperativna mjera da se mora izvoziti sve u Tursku. Trebamo voditi računa o našim potrebama, i u Republici Srpskoj i FBiH, ali teba reći da je ovo jedna mjera koja može naše privrednike adaptira na neka nova tržišta", kaže Staša Košarac. 

Uzgajivača tovne junadi u Srpskoj, iz dana u dan sve je manje, tako da će izvoz u Tursku kratko potrajati, kažu u Udruženju uzgajivača junadi. Turska će, kažu uzgajivači, uvesti naše kvalitetno meso po cijenama, nižim od onih u EU. 

Mogućnost izvoza dobro dođe, ali bez zaštite domaće proizvodnje, ne možemo biti konkurentni poljoprivrednicima u okruženju. Dok neograničeno uvozimo meso i druge poljoprivredne proizvode, slaba vajda od izvoza na ograničena tržišta, poručuju poljoprivrednici. Tagovi: