Делегат у Дому народа

Ковачевић: Увођење броја 112 није пренос надлежности

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2024. 09:34

Делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да давање сагласности за јединствени европски број за хитне случајеве 112 није пренос надлежности већ да је у питању број који постоји у цијелој ЕУ.

Ковачевић је напоменуо да је Влада дала сагласност да ово питање буде ријешено унутар програма реформи Плана раста на начин на којем Српска већ дуже од деценије инсистира, а то је у складу са уставним надлежностима Српске и ФБиХ.

Он је навео да је то број који постоји у цијелој ЕУ, који ће моћи да позову људи из свих градова и општина БиХ, а јављаће им се људи из Српске и ФБиХ, на исти начин на који данас позивате број 122.

У пасату пронађен пушкомитраљез, ухапшен возач из Травника

У пасату пронађен пушкомитраљез, ухапшен возач из Травника

"Ако позовете на територији Полицијске управе Бањалука јавља вам се бањалучка полиција", појаснио је Ковачевић за РТРС.

Он је истакао надлежности остају Српској и ФБиХ, а неће бити оштећена ни БиХ јер никада није имала ту надлежност.

"Ми из Републике Српске смо показали да БиХ може да функционише и иде напријед на европском путу, да се приближава ЕУ, постане кандидат и отвори преговоре са ЕУ, све у складу са постојећом уставном структуром, поштујући постојећи Устав БиХ који је једини могући за БиХ, који је баланс и омогућава свима да буду задовољни, своји на своме и да сами одлучују о својој судбини", нагласио је Ковачевић.

Он је оцијенио да Сарајево ниједну реформу не гледа као прилику да се нешто у БиХ побољша, већ искључиво као могућност да нешто отму од Републике Српске.

АТВ открива нове детаље о нападачу из Невесиња: Ликвидиран са 33 хица

АТВ открива нове детаље о нападачу из Невесиња: Ликвидиран са 33 хица

"Када буду суочени с тим да ми нећемо никада дозволити да се било шта отме од Републике Српске, да она изгуби на уставном капацитету, који је предвиђен међународним уговором какав је Дејтонски споразум, онда пристану на рјешење које је у складу са Уставом", рекао је Ковачевић говорећи о опструкцијама "тројке" кад је у питању усвајање реформске агенде за План раста.

Ковачевић је подсјетио на сличне проблеме да се дође до механизма координације, који дефинише начин на који се у БиХ доносе одлуке, односно да се питају сви који у складу са Уставом треба да се питају, па када се усагласе да се дође до рјешења.

"Тада су у Сарајеву успјели да наговоре опозицију да подрже рјешење које каже да одлуке доносе они који су присутни, па ако случајно представник Српске не дође, може и без Српске. Ми смо то, наравно, срушили. Тада смо рекли да одлуке морају да се доносе тако да у њима обавезно морају да учествују и представници Српске у заједничким институцијама и представници институција Српске", подсјетио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, сада они из Сарајева поново јуришају на тај механизам координације, па би да ријеше питање реформе тако што ће само они бити на добитку.

Огласило се Министарство о масакру у Гимназији: Више нико није исти

Огласило се Министарство о масакру у Гимназији: Више нико није исти

"Нисмо ми мала дјеца. Ми свој посао обављамо озбиљно и патриотски и наш први задатак увијек је заштита интереса Републике Српске и брига о свим грађанима Српске. Нема никаквог начина да преварите или уцијените Републику Српску, јер нећемо одустати од оног што је суштина, а то је заштита уставног капацитета Републике Српске", рекао је Ковачевић за РТРС.

Говорећи о немогућности ангажовања хеликоптерских јединица из Србије на гашењу пожара у Српској, Ковачевић је рекао да је ту било посла са онима који могу да се сврстају у категорију нељуди, којима су пуна уста приче о интересима грађана, а када треба то да покажу, онда то пада у други план.

"То су они који ће гласати против било чега што долази из Србије и има префикс српски, макар то била вакцина која лијечи и њихове људе или хеликоптер који гаси пожаре и чува безбједност свих људи у БиХ", истакао је Ковачевић.

Говорећи о јучерашњем нападу на министра безбједности у Савјету министара Ненада Нешића, Ковачевић је нагласио да је јасно на који се начин морају третирати особе и возила које су под заштитом полиције.

"Овдје се ради о штићеној личности и представнику Републике Српске и о томе да је неко баш у Сарајеву пробао да угрози његову безбједност. То су недопустиве ствари. Да ли је то порука свима нама из Републике Српске да у Сарајеву нисмо безбједни", упитао је Ковачевић.

Кија Коцкар открила које је најчудније мјесто на којем је водила љубав

Кија Коцкар открила које је најчудније мјесто на којем је водила љубав

Ковачевић је нагласио да жели да се свугдје осјећа безбједно као представник Републике Српске јер не ради ништа противзаконито, већ поштује закон, Устав, Дејтонски споразум и све процедуре коју су свим тим предвиђене.

У складу с тим, додао је он, сви представници Републике Српске, ФБиХ и сва три конститутивна народа, треба да буду свугдје безбједни.

"Представницима ФБиХ никад нико није угрозио безбједност у Бањалуци иако често дођу са увредљивим порукама", напоменуо је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина