Делегат у Дому народа

Ковачевић: У Парламентарној скупштини се никада неће говорити о имовини

  • Извор: СРНА
  • 12.06.2024. 12:16

У Парламентарној скупштини БиХ никада се неће говорити о питању имовине, јер не постоји уставни основ да се о томе разговара, изјавио је данас делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић је на конференцији за новинаре у Сарајеву истакао да се у Парламентарној скупштини БиХ може говорити о свим оним темама које је Устав одредио да су надлежности БиХ, наводећи да питање имовине није у уставној надлежности БиХ.

"У члану 3.1 Устава су јасно наведене надлежности БиХ. Оне се тичу спољне политике, спољнотрговинске политике, царинске политике, монетарне политике, питања избјеглица и азила, међународне комуникације и међуентитетске комуникације. И то је све", рекао је Ковачевић новинарима.

Ковачевић: Бећировић обмањује јавност, Српска и Србија чувају Дејтон

Ковачевић: Бећировић обмањује јавност, Српска и Србија чувају Дејтон

Према његовим ријечима, све оно што није наведено као надлежности БиХ су надлежности ентитета, што пише и у члану 3.3 Устава БиХ.

Он је подсјетио да је странка Демократски фронт Жељка Комшића у парламентарну процедуру упутила измјене Устава, у којима се, између осталог, тражило да се наведе да је БиХ титулар јавне имовине и јавних добара.

"Прво што можемо да закључимо јесте да су и они са таквим приједлогом били свјесни да тако нешто у Уставу не постоји и да је потребно мијењати Устав да би БиХ на било који начин могла да се третира као титулар имовине", истакао је Ковачевић.

Ковачевић: Нашој светињи, 9. јануару додајемо 15. фебруар, као Дан државности Српске и Србије

Ковачевић: Нашој светињи, 9. јануару додајемо 15. фебруар, као Дан државности Српске и Србије

Он је додао да је ова иницијатива завршила тако што је Уставноправна комисија Парламентарне скупштине БиХ рекла да таква иницијатива није у складу са Уставом.

Ковачевић сматра и да је ово било признање политичких странака и Сарајева да у Уставу нема било шта што може да укаже да је БиХ титулар имовине.

Ковачевић је поручио да неће проћи покушаји да се Споразум о сукцесији злоупотребљава како би се кршио Устав БиХ, Дејтонски споразум, а грађанима Републике Српске и ФБиХ отимала имовина.

Он је навео да је и предсједник Србије Александар Вучић у питању упућеном Амбасади САД у БиХ нагласио да одговор не буде Споразум о сукцесији, јер не значи апсолутно ништа, али и да су из америчког дипломатског представништва урадили управо то.

Додик: Када Марфи чува Дејтонски споразум исто као када коза чува купус - пропаст загарантована

Додик: Када Марфи чува Дејтонски споразум исто као када коза чува купус - пропаст загарантована

"Позвали су се на Споразум о сукцесији који је, чињеница је, Парламентарна скупштина 2001. године ратификовала. Да ли то значи да они тврде да су представници Републике Српске, који су тада долазили из свих странака Српске, на првом мјесту из СДС-а и ПДП-а, али су ту били људи из СНСД-а и данашње владајуће коалиције, да смо ми у ствари гласали зато да се нама отме наша имовина?!" упитао је Ковачевић и додао да је то у најмању руку смијешно.

Он је на конференцији за новинаре рекао да се Споразум у сукцесији односио искључиво на то како ће бивше земље СФРЈ међусобно да подијеле имовину која је припадала заједничкој држави, наводећи да се то није односило на то како ће која земља у складу са својом уставном структуром да титулира, односно да подијели ту имовину.

"Оно што је требало да се догоди у БиХ, јесте да сва имовина која је БиХ припала на основу Споразума о сукцесији, да се после тога каже `у складу са уставном структуром БиХ, све оно што се налази на територији Републике Српске припада Републици Српској, а све оно што се налази на територији ФБиХ припада ФБиХ`. Оно што имамо изван БиХ, што је неки дио који смо добили дипломатских представништава Југославије, да ћемо оно што је перспективно дати на кориштење Министарства иностраних послова, а остало исто тако дати на кориштење Републици Српској и ФБиХ", навео је Ковачевић.

Санирана оштећења на школи: Погледајте штету коју је невријеме направило у Српцу

Санирана оштећења на школи: Погледајте штету коју је невријеме направило у Српцу

Он сматра да је то било једино нормално рјешење, а не то да се споразум о сукцесији злоупотребљава како би се кршио Устав, како би се кршио Дејтонски споразум и како би се грађанима Републике Српске и ФБиХ отимала имовина.

"То, господо, неће никада проћи и у то будите потпуно сигурни", поручио је Ковачевић.

Он је рекао да су из Амбасаде САД у БиХ тврдили да су Срби Декларацијом усвојеном на Свесрпском сабору у којој су тражили да се поштује Дејтонски споразум онако како је написан, заправо рекли да се ради о наводном нападу на Дејтон.

"Дакле, ако позовете на то да се поштује неки документ, а неко вам одговори да сте на тај начин, напали тај документ, то се не може тумачити никако другачије него као признање да је тај који вас за тако нешто оптужује у ствари кривац, који је годинама, слободно можемо рећи деценијама, кршио Дејтонски мировни споразум, Устав и уставни поредак БиХ и дозвољавао да се Устав и уставни поредак руши", нагласио је Ковачевић. 

Пратите нас и путем Вибера