Delegat u Domu naroda

Kovačević: U Parlamentarnoj skupštini se nikada neće govoriti o imovini

  • Izvor: SRNA
  • 12.06.2024. 12:16

U Parlamentarnoj skupštini BiH nikada se neće govoriti o pitanju imovine, jer ne postoji ustavni osnov da se o tome razgovara, izjavio je danas delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da se u Parlamentarnoj skupštini BiH može govoriti o svim onim temama koje je Ustav odredio da su nadležnosti BiH, navodeći da pitanje imovine nije u ustavnoj nadležnosti BiH.

"U članu 3.1 Ustava su jasno navedene nadležnosti BiH. One se tiču spoljne politike, spoljnotrgovinske politike, carinske politike, monetarne politike, pitanja izbjeglica i azila, međunarodne komunikacije i međuentitetske komunikacije. I to je sve", rekao je Kovačević novinarima.

Kovačević: Bećirović obmanjuje javnost, Srpska i Srbija čuvaju Dejton

Kovačević: Bećirović obmanjuje javnost, Srpska i Srbija čuvaju Dejton

Prema njegovim riječima, sve ono što nije navedeno kao nadležnosti BiH su nadležnosti entiteta, što piše i u članu 3.3 Ustava BiH.

On je podsjetio da je stranka Demokratski front Željka Komšića u parlamentarnu proceduru uputila izmjene Ustava, u kojima se, između ostalog, tražilo da se navede da je BiH titular javne imovine i javnih dobara.

"Prvo što možemo da zaključimo jeste da su i oni sa takvim prijedlogom bili svjesni da tako nešto u Ustavu ne postoji i da je potrebno mijenjati Ustav da bi BiH na bilo koji način mogla da se tretira kao titular imovine", istakao je Kovačević.

Kovačević: Našoj svetinji, 9. januaru dodajemo 15. februar, kao Dan državnosti Srpske i Srbije

Kovačević: Našoj svetinji, 9. januaru dodajemo 15. februar, kao Dan državnosti Srpske i Srbije

On je dodao da je ova inicijativa završila tako što je Ustavnopravna komisija Parlamentarne skupštine BiH rekla da takva inicijativa nije u skladu sa Ustavom.

Kovačević smatra i da je ovo bilo priznanje političkih stranaka i Sarajeva da u Ustavu nema bilo šta što može da ukaže da je BiH titular imovine.

Kovačević je poručio da neće proći pokušaji da se Sporazum o sukcesiji zloupotrebljava kako bi se kršio Ustav BiH, Dejtonski sporazum, a građanima Republike Srpske i FBiH otimala imovina.

On je naveo da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u pitanju upućenom Ambasadi SAD u BiH naglasio da odgovor ne bude Sporazum o sukcesiji, jer ne znači apsolutno ništa, ali i da su iz američkog diplomatskog predstavništva uradili upravo to.

Dodik: Kada Marfi čuva Dejtonski sporazum isto kao kada koza čuva kupus - propast zagarantovana

Dodik: Kada Marfi čuva Dejtonski sporazum isto kao kada koza čuva kupus - propast zagarantovana

"Pozvali su se na Sporazum o sukcesiji koji je, činjenica je, Parlamentarna skupština 2001. godine ratifikovala. Da li to znači da oni tvrde da su predstavnici Republike Srpske, koji su tada dolazili iz svih stranaka Srpske, na prvom mjestu iz SDS-a i PDP-a, ali su tu bili ljudi iz SNSD-a i današnje vladajuće koalicije, da smo mi u stvari glasali zato da se nama otme naša imovina?!" upitao je Kovačević i dodao da je to u najmanju ruku smiješno.

On je na konferenciji za novinare rekao da se Sporazum u sukcesiji odnosio isključivo na to kako će bivše zemlje SFRJ međusobno da podijele imovinu koja je pripadala zajedničkoj državi, navodeći da se to nije odnosilo na to kako će koja zemlja u skladu sa svojom ustavnom strukturom da titulira, odnosno da podijeli tu imovinu.

"Ono što je trebalo da se dogodi u BiH, jeste da sva imovina koja je BiH pripala na osnovu Sporazuma o sukcesiji, da se posle toga kaže `u skladu sa ustavnom strukturom BiH, sve ono što se nalazi na teritoriji Republike Srpske pripada Republici Srpskoj, a sve ono što se nalazi na teritoriji FBiH pripada FBiH`. Ono što imamo izvan BiH, što je neki dio koji smo dobili diplomatskih predstavništava Jugoslavije, da ćemo ono što je perspektivno dati na korištenje Ministarstva inostranih poslova, a ostalo isto tako dati na korištenje Republici Srpskoj i FBiH", naveo je Kovačević.

Sanirana oštećenja na školi: Pogledajte štetu koju je nevrijeme napravilo u Srpcu

Sanirana oštećenja na školi: Pogledajte štetu koju je nevrijeme napravilo u Srpcu

On smatra da je to bilo jedino normalno rješenje, a ne to da se sporazum o sukcesiji zloupotrebljava kako bi se kršio Ustav, kako bi se kršio Dejtonski sporazum i kako bi se građanima Republike Srpske i FBiH otimala imovina.

"To, gospodo, neće nikada proći i u to budite potpuno sigurni", poručio je Kovačević.

On je rekao da su iz Ambasade SAD u BiH tvrdili da su Srbi Deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru u kojoj su tražili da se poštuje Dejtonski sporazum onako kako je napisan, zapravo rekli da se radi o navodnom napadu na Dejton.

"Dakle, ako pozovete na to da se poštuje neki dokument, a neko vam odgovori da ste na taj način, napali taj dokument, to se ne može tumačiti nikako drugačije nego kao priznanje da je taj koji vas za tako nešto optužuje u stvari krivac, koji je godinama, slobodno možemo reći decenijama, kršio Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i ustavni poredak BiH i dozvoljavao da se Ustav i ustavni poredak ruši", naglasio je Kovačević. 

Pratite nas i putem Vibera