Делегат у Дому народа

Ковачевић: Бећировић обмањује јавност, Српска и Србија чувају Дејтон

  • Извор: РТРС
  • 11.06.2024. 18:38

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је данас да одржавање Свесрпског сабора и усвајање Декларације представља заштиту Дејтонског мировног споразума, а не рушење, како то тврди предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

"Бећировић обмањује јавност Њемачке као што редовно обмањује јавност БиХ, он нема никакво право и легитимитет да представља БиХ, он представља себе и евентуално народ који га је бирао. Он не може да представља БиХ и то је једна тешка обмана и политичка подвала и то се мора веома јасно рећи", рекао је Ковачевић за "РТРС", коментаришући састанак Бећировића са њемачком министарком спољних послова Аналеном Бербок.

Додик: Ако хоће да разговарамо услов је смјена Лагумџије и Конаковића

Додик: Ако хоће да разговарамо услов је смјена Лагумџије и Конаковића

Он је истакао да су Србија и Република Српска, као потписнице Дејтона, односно Устава БиХ, јасно рекле да више никада неће проћи било какво нарушавање Дејтонског споразума које су бошњачки представници, заједно са страним менторима, упорно чинили.

"Они су навикли на то да се Српској упорно одузимају њена загарантована права, да се крши Дејтонски споразум, руши Устав и нарушава уставни поредак у БиХ, увијек и искључиво на штету Срба и Српске", навео је Ковачевић.

Он је нагласио да је са Свесрпског сабора дат јасан одговор и да је у усвојеној Декларацији констатовано да ће Србија, као потписник Дејтонског споразума, овлаштена од Републике Српске, интернационализовати питање рушења Дејтона и нарушавања гарантованих права Срба.

"Сада су почели да галаме и говоре како је одбрана Дејтона уствари напад на Дејтон. Господо, такве обмане и подвале вам неће проћи. Није нимало случајно да Бећировић ту врсту подвале да он наводно представља БиХ, што је лаж и да наводно штити Дејтонски споразум и Устав, сада чини баш са функционерима Њемачке који су нам у БиХ послали илегалца Кристијана Шмита, а што смо ми исто тако констатовали у Декларацији", рекао је Ковачевић.

Вулић: Конаковић по мишљење иде у западне амбасаде, па мисли да тако раде и озбиљни политичари попут Додика

Вулић: Конаковић по мишљење иде у западне амбасаде, па мисли да тако раде и озбиљни политичари попут Додика

Он је навео да је у Декларацији речено да је Шмит илегалан и да није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, гдје јасно пише да је за именовање потребан споразум страна потписника - Србије и Српске и да је потребна релевантна резолуција Савјета безбједности УН.

"Дакле, они немају проблем са нападом на Дејтонски споразум, јер напад на Дејтон не постоји, они имају проблем са тим што су Србија и Српска јасно рекле да више нико неће урушавати овај споразум и угрожавати наша загарантована права. Тога је било доста, вратићемо се изворном Дејтонском споразуму или БиХ неће бити", поручио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера