Заједничка комисија за одбрану и безбједности ПС БиХ

Ковачевић: Невиђени скандал што је кадет из БиХ одбио руковање са аустријском министарком

  • Извор: РТРС
  • 03.10.2024. 16:42

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједности Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је невиђени скандал то што је кадет из БиХ на Tерезијанској војној академији одбио да се рукује са министарком одбране Аустрије Клаудијом Tанер и да ће то у потпуности уништити међународни кредибилитет БиХ, уколико је ишта од њега уопште остало.

„Навикли на такве информације из земаља попут Ирана и Пакистана, али није нам пало на памет да такво нешто може да се деси у БиХ, односно ми из Републике Српске бисмо повјеровали да је тако нешто могуће, али су нас увјеравали из Сарајева, поготово екипа око министра одбране Зукана Хелеза, да то нема никакве везе са БиХ и Оружаним снагама БиХ“, истакао је Ковачевић.

Он је рекао да је све што је Хелез радио са "милитаризацијом и глумљењем некакве војне силе од БиХ, сликањем са аутоматским пушкама, измишљеним дроновима и осталим чудима", довело до додатне радикализације унутар једног дијела Оружаних снага БиХ и да сада имамо овакву ситуацију као реакцију, за коју ће морати да траже одговоре и рјешења.

Амиџић: Власт предвођена Станивуковићем лаже грађане и причињава вишемилионску штету Бањалуци

Амиџић: Власт предвођена Станивуковићем лаже грађане и причињава вишемилионску штету Бањалуци

„Ако то спојимо са другим елементима и инцидентима који имају везе са исламским радикализмом, а који долазе из БиХ и на најгоре могуће начине се испољавају широм Европе, то показује да БиХ и те како има проблеме и да, када говоримо о томе, не значи да желимо неког да оцрнимо у БиХ, већ да је то заједнички проблем на који треба да се траже адекватни одговори“, нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да едукацију на аустријској Војној академији у потпуности плаћа Министарство одбране Аустрије на чијем је челу госпођа са којом је кадет из БиХ одбио да се рукује.

„Мислим да је то невиђен скандал и апсолутна срамота и да наноси немјерљиву штету угледу БиХ на међународном плану, ако је ишта остало од тог угледа“, нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да ће Заједничка комисија за одбрану и безбједности Парламентарне скупштине БиХ затражити све информације о овом случају од Министарства одбране и да ће предложити Комисији да заузме став да за такве кадете не смије да буде мјеста у Оружаним снагама.

Акција ”Коп”: Ухапшен блиски сарадник Рајка Дукића

Акција ”Коп”: Ухапшен блиски сарадник Рајка Дукића

„У Оружаним снагама треба да буду људи који могу да се идентификују са БиХ која је секуларна земља састављена од два ентитета и у којој су носиоци суверенитета три равноправна конститутивна народа, а ово никако не личи на секуларно, нормално демократско друштво. С обзиром да се ради о младићу који се зове Бењамин и који долази из Сарајева, мислим да је јако битно да се постави питање, јер у том његовом Сарајеву је градоначелник жена и зове се Бењамина, да ли би Бењамин пружио руку Бењамини“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да Република Српска жели да се огради од овог инцидента и да ће размислити да у име Српске упуте извињење Министарству одбране Аустрије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм