Министар спољне трговине и економских односа

Кошарац: Од 7. до 9. фебруара у Бањалуци бизнис догађај Балкан Солар Самит

  • Извор: СРНА
  • 12.01.2024. 14:19

У Бањалуци ће од 7. до 9. фебруара бити одржан бизнис догађај Балкан Солар Самит под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Овај значајни скуп окупиће више од 500 учесника ангажованих у сектору обновљивих извора енергије.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац истакао је за Срну да Балкан Солар Самит представља јединствену прилику за умрежавање и размјену идеја са водећим стручњацима, инвеститорима, доносиоцима одлука и представницима пословне заједнице из цијелог региона.

- У данашњем свијету, гдје се суочавамо с изазовима климатских промјена и енергетске транзиције, Балкан Солар Самит се истиче као мјесто гдје се обликује будућност енергетике. Учешће на овом догађају није само прилика за стицање знања и информација о најновијим достигнућима, већ и платформа за умрежавање, размјену искустава и стварање партнерстава која ће допринијети одрживом развоју и економском напретку - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је Република Српска препозната и мапирана као мјесто доношења добрих енергетских политика које су у складу са европским стандардима, што потврђује и организација Балкан Солар Самита у Бањалуци, као и Самита енергетике у Требињу.

Кошарац је нагласио да Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара има искључиво координирајућу улогу у енергетском сектору, који је у примарној уставној надлежности ентитета.

Према његовим ријечима, организација Балкан Солар Самита показатељ је адекватне политике и визије институција Републике Српске када је ријеч о развоју енергетског сектора.

- Окупљање бизнис заједнице, инвеститора, као и доносиоца одлука од суштинског је значаја за унапређење енергетске ефикасности, развој одрживих енергетских рјешења и промовисање зелене економије у Републици Српској и Федерацији БиХ. Балкан Солар Самит није само скуп, већ је то прилика да заједно, у складу са уставним надлежностима, радимо на креирању енергетског система који ће бити отпоран, одржив и способан да одговори на потребе наших грађана и привреде - рекао је Кошарац.

Он је изразио увјерење да ће размјена знања и искустава на предстојећем енергетском самиту у Бањалуци имати далекосежан позитиван утицај на енергетску политику и праксе у региону.

Пратите нас и путем Вибера