Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Od 7. do 9. februara u Banjaluci biznis događaj Balkan Solar Samit

  • Izvor: SRNA
  • 12.01.2024. 14:19

U Banjaluci će od 7. do 9. februara biti održan biznis događaj Balkan Solar Samit pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Ovaj značajni skup okupiće više od 500 učesnika angažovanih u sektoru obnovljivih izvora energije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac istakao je za Srnu da Balkan Solar Samit predstavlja jedinstvenu priliku za umrežavanje i razmjenu ideja sa vodećim stručnjacima, investitorima, donosiocima odluka i predstavnicima poslovne zajednice iz cijelog regiona.

- U današnjem svijetu, gdje se suočavamo s izazovima klimatskih promjena i energetske tranzicije, Balkan Solar Samit se ističe kao mjesto gdje se oblikuje budućnost energetike. Učešće na ovom događaju nije samo prilika za sticanje znanja i informacija o najnovijim dostignućima, već i platforma za umrežavanje, razmjenu iskustava i stvaranje partnerstava koja će doprinijeti održivom razvoju i ekonomskom napretku - naglasio je Košarac.

On je istakao da je Republika Srpska prepoznata i mapirana kao mjesto donošenja dobrih energetskih politika koje su u skladu sa evropskim standardima, što potvrđuje i organizacija Balkan Solar Samita u Banjaluci, kao i Samita energetike u Trebinju.

Košarac je naglasio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara ima isključivo koordinirajuću ulogu u energetskom sektoru, koji je u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta.

Prema njegovim riječima, organizacija Balkan Solar Samita pokazatelj je adekvatne politike i vizije institucija Republike Srpske kada je riječ o razvoju energetskog sektora.

- Okupljanje biznis zajednice, investitora, kao i donosioca odluka od suštinskog je značaja za unapređenje energetske efikasnosti, razvoj održivih energetskih rješenja i promovisanje zelene ekonomije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Balkan Solar Samit nije samo skup, već je to prilika da zajedno, u skladu sa ustavnim nadležnostima, radimo na kreiranju energetskog sistema koji će biti otporan, održiv i sposoban da odgovori na potrebe naših građana i privrede - rekao je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da će razmjena znanja i iskustava na predstojećem energetskom samitu u Banjaluci imati dalekosežan pozitivan uticaj na energetsku politiku i prakse u regionu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: