Министар

Кошарац: Хелезови иступи оправдавају сумње о илегалној производњи наоружања у дијелу ФБиХ

  • Извор: СРНА
  • 09.05.2024. 11:59

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да јавни иступи министра одбране Зукана Хелеза у вези са производњом и прометовањем дронова самоубица оправдавају сумње о илегалној производњи наоружања у дијелу ФБиХ.

"Ако се испоставе тачним јавно изречене тврдње министра Хелеза да су одређене компаније из БиХ произвеле и извезле дронове самоубице, те их тестирале на једној локацији у БиХ и на неколико локација изван земље, то значи да су позитивни законски прописи прекршени, да је наоружање произведено илегално и да неко мора сносити одговорност за то", изјавио је Кошарац за Срну.

Он је појаснио да се производњом наоружања и војне опреме могу бавити искључиво правни субјекти који имају дозволу Министарства спољне трговине и економских односа за производњу такве врсте наоружања и војне опреме.


Додик: Срби су слободарски народ који је увијек био на страни правде

Додик: Срби су слободарски народ који је увијек био на страни правде

Кошарац је нагласио да се производња, према закону, може заснивати на уговорима са међународним компанијама и потребама Оружаних снага БиХ.

"Министарству спољне трговине и економских односа до данас није пријављен ниједан уговор за производњу дронова самоубица, нити смо добили било какав захтјев за извоз таквих дронова, као ни за увоз компоненти потребних за производњу дронова самоубица. Посљедично томе, нисмо дали сагласност за почетак производње дронова самоубица, тако ни за њихов извоз или увоз компоненти од којих се праве", рекао је Кошарац.

Дакле, указао је он, без потребних дозвола Министарства спољне трговине и економских односа производња и прометовање дронова самоубица је илегална, а Кривични закон БиХ прописује оштре казне за недозвољену производњу и прометовање наоружања и војне опреме.

Надаље, истакао је Кошарац, Закон о кривичном поступку БиХ обавезује службена и одговорна лица у свим органима власти у БиХ да пријаве кривична дјела о којима су обавијештена или о којима имају сазнања на било који начин.

"То конкретно значи да је министар Хелез дужан да пријави илегалну производњу и прометовање наоружања и војне опреме. Напомињем да је Кривични закон БиХ прописује казне за сва лица која тако не поступе.


Како пјева супруга Си Ђинпинга

Како пјева супруга Си Ђинпинга

Хелезове тврдње да се у дијелу ФБиХ производе дронови самоубице, а да за то не постоји сагласност надлежних институција, наносе озбиљну штету компанијама намјенске индустрије. То је порука да се у дијелу ФБиХ наоружање производи илегално и без било какве контроле, чиме се грубо крше међународни стандарди", истакао је министар Кошарац.

Он је позвао надлежне институције, првенствено Сипу и Тужилаштво БиХ, да испитају наводе министра Хелеза о производњи дронова самоубица и њиховом тестирању на локацијама унутар и изван БиХ.

"Уколико надлежне институције утврде да је дошло до нелегалне производње и промета дронова самоубица, Министарство спољне трговине и економских односа, у складу са законским прописима, покренуће процедуре санкционисања правних лица која су илегално поступила. Законом о производњи наоружања и војне опреме прописане су новчане казне и могућност забране рада компанијама које се баве нелегалном производњом", поручио је Кошарац. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина