Министар спољне трговине и економских односа

Кошарац: Без доприноса Српске не би било напретка БиХ на путу ка ЕУ

  • Извор: АТВ
  • 28.12.2023. 17:07

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да досадашњег напретка БиХ на путу ка ЕУ не би могло бити без доприноса Републике Српске и њених представника у заједничким институцијама.

"Ми смо јасно рекли да смо за имплементацију 14 кључних приоритета у пакету и интегрално. Инсистирамо на пуној видљивости и укључености Српске у свим процесима", рекао је Кошарац.

Он је рекао да је смијешно да шеф Делегације ЕУ у БиХ одређује агенду и приоритете, те да наређује шта БиХ треба да усвоји, почев од измјена Изборног закона, те закона о спречавању прања новца, закона о судовима, као закона о спречавању сукоба интереса како би били отворени претприступни преговори са ЕУ.

"ЕУ има двоструке стандарде, а испуњавање задатака који се постављају пред БиХ нису били гаранција за отварање претприступних преговора", каже Кошарац.

Он је истакао да су Република Српска и њене институције спремни су да дају конструктиван допринос за усвајање закона и одлука који су испуњавање приоритета.

"Али постављамо питање шта је са законом о Уставном суду? Имају ли одговор за то, зашто то остављају као неки од мањих приоритета? Наш приоритет је и затварање ОХР. Добили смо статус кандидата, зашто ОХР није затворен?", упитао је Кошарац.

Он је истакао да БиХ не треба међународни тутор, већ је неопходно да домаћи политички представници самостално у договору доносе одлуке, уз афирмацију БиХ као заједнице два ентитета и три конститутивна народа.

Пратите нас и путем Вибера