Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Bez doprinosa Srpske ne bi bilo napretka BiH na putu ka ЕU

  • Izvor: ATV
  • 28.12.2023. 17:07

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da dosadašnjeg napretka BiH na putu ka ЕU ne bi moglo biti bez doprinosa Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama.

"Mi smo jasno rekli da smo za implementaciju 14 ključnih prioriteta u paketu i integralno. Insistiramo na punoj vidljivosti i uključenosti Srpske u svim procesima", rekao je Košarac.

On je rekao da je smiješno da šef Delegacije ЕU u BiH određuje agendu i prioritete, te da naređuje šta BiH treba da usvoji, počev od izmjena Izbornog zakona, te zakona o sprečavanju pranja novca, zakona o sudovima, kao zakona o sprečavanju sukoba interesa kako bi bili otvoreni pretpristupni pregovori sa ЕU.

"ЕU ima dvostruke standarde, a ispunjavanje zadataka koji se postavljaju pred BiH nisu bili garancija za otvaranje pretpristupnih pregovora", kaže Košarac.

On je istakao da su Republika Srpska i njene institucije spremni su da daju konstruktivan doprinos za usvajanje zakona i odluka koji su ispunjavanje prioriteta.

"Ali postavljamo pitanje šta je sa zakonom o Ustavnom sudu? Imaju li odgovor za to, zašto to ostavljaju kao neki od manjih prioriteta? Naš prioritet je i zatvaranje OHR. Dobili smo status kandidata, zašto OHR nije zatvoren?", upitao je Košarac.

On je istakao da BiH ne treba međunarodni tutor, već je neophodno da domaći politički predstavnici samostalno u dogovoru donose odluke, uz afirmaciju BiH kao zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: