Сутра на дневном реду

Комисија за финансије Дома народа усвојила измјене Закона о ПДВ-у

  • 22.11.2023. 13:00

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ данас је усвојила Приједлог закона о измјени Закона о порезу на додатну вриједност, којим се значајно повећава граница за регистрацију пореских обвезника са 50.000 KМ на 100.000 KМ.

Ова одлука донесена је као одговор на инфлаторна кретања и раст цијена робе и услуга.

Чланови Комисије су једногласно подржали извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2022. годину. 

Амиџић очекује усвајање измјена: Повећање прага за улазак у систем ПДВ-а олакшица за више хиљада обвезника!

Амиџић очекује усвајање измјена: Повећање прага за улазак у систем ПДВ-а олакшица за више хиљада обвезника!

Према извјештају, БиХ је остварила реалан раст бруто домаћег производа (БДП) за 3,7 одсто у прошлој години. Такође, данас је усвојен извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за исту годину.

Комисија је такође прихватила извјештај о раду Канцеларије за разматрање жалби БиХ за 2022. годину. Према наведеном извјештају, Канцеларија је примила укупно 3.613 жалби и 108 пресуда Суда БиХ током прошле године, а те се односе на ријешене жалбе које су пристигле у претходне три године.

Иницијатива Амиџића: Без ПДВ-а при куповини прве некретнине

Иницијатива Амиџића: Без ПДВ-а при куповини прве некретнине

Осим тога, усвојен је и извјештај о праћењу реализације препорука ревизије учинка под називом "Управљање процесом реализације уговора о јавним набавкама у институцијама БиХ".

Комисија за финансије и буџет закључила је радни дан усвајањем Годишњег ревизорског извјештаја о главним налазима и препорукама за прошлу годину.

Овај приједлог измјена закона наћи ће се сутра на дневном реду редовне сједнице Дома народа ПС БиХ.

Подршка за иницијативу укидања ПДВ-а на први стан

Подршка за иницијативу укидања ПДВ-а на први стан

Министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић рекао је раније да очекује да ће Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојити измјене Закона о ПДВ-у, којим ће "праг" за улазак у систем ПДВ-а бити повишен са 50.000 на 100.000 KМ, чиме ће више од 6.200 обвезника имати олакшицу.

"Најважније иницијативе доставили су стручњаци и они на које се директно односе измјене наведеног закона", казао је Амиџић данас новинарима у Бањалуци након састанка са представницима Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: