Посланик СНСД-а

Којић: Резолуција о Сребреници средство за давно осмишљени план

  • Извор: СРНА
  • 08.05.2024. 19:25

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је резолуција о Сребреници средство које треба да послужи давно осмишљеном плану довођења у питање легитимитета Републике Српске.

"То је дугорочни план који је давно прије осмишљен да се кроз рад Хашког трибунала, а касније и рад правосуђа на нивоу БиХ давањем одређених квалификација за неку врсту кривичних д‌јела ратног злочина или неку врсту догађаја, али и пресуђивање лица српске националности доведе у питање легитимитет Републике Српске у данашњем облику, а резолуција је средство које томе треба да послужи", рекао је Којић.

Поводом изјаве некадашњег вође истраживачког тима Хашког тужилаштва Невенке Тромп да би након изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН БиХ могла да покрене поступак о укидању Српске, Којић је рекао да су и неки представници америчке администрације који су били блиски бошњачком ратном вођи Алији Изетбеговићу говорили да је усвајање резолуције пут до тог циља.

Тадић: Тромп гласно изговара оно што би непријатељи Српске хтјели да се прећути

Тадић: Тромп гласно изговара оно што би непријатељи Српске хтјели да се прећути

"То су препознали највиши званичници Републике Српске и Србије, чије све активности, прије свега дипломатске, у правцу да се таква резолуција не донесе имају огроман значај", рекао је Којић Срни.

Према његовим ријечима, предложену резолуцију не треба тумачити на начин да ако буде усвојена сутра неће бити Републике Српске.

Он је подсјетио на настојања да се у образовном систему, у уџбеницима, нађу нетачне историјске чињенице и да се стварају неке нове генерације које неће знати шта се заиста дешавало на овим просторима, чиме би се у неком наредном временском периоду, дужем или краћем, довео у питање легитимитет Српске.

"Оно што јесте чињеница да постоји врло јасан и недвосмислен став Републике Српске и Србије и њиховог највишег руководства да неће нијемо посматрати да на томе ради било каква групација људи или бошњачких политичара заједно са странцима", додао је Којић.

Према Којићевим ријечима, промјене на геополитичком плану воде ка томе да за неких четири, пет година однос снага у свијету неће бити какав је сада.

"Бошњаци се грдно варају ако мисле да могу уз помоћ неких странаца да укину Републику Српску, јер је јасан одговор Републике Српске и Србије, прије свега дипломатски, али и земаља које које рационално гледају на то шта се дешавало у рату у бившој Југославији `90-их година", поручује Којић.

Констатујући да резолуције и декларације правно гледано немају обавезујући карактер, Којић је рекао да се њиховим доношењем и максималним експлоатисањем у годинама које слиједи жели створити атмосфера на међународној и унутрашњој политичкој сцени о колективној одговорности, која би довела до неких обавезујућих како би се дошло циља, а то је укидање Републике Српске. 



Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм