Правник

Тадић: Тромп гласно изговара оно што би непријатељи Српске хтјели да се прећути

  • Извор: СРНА
  • 08.05.2024. 19:11

Правник Огњен Тадић изјавио је Срни да некадашњи вођа истраживачког тима Хашког тужилаштва Невенка Тромп гласно изговара оно што би непријатељи Републике Српске хтјели да се прећути док се не прогура спорна резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Поводом изјаве Тромпове да би након изгласавања резолуције о Сребреници БиХ могла да покрене поступак о укидању Републике Српске, Тадић је рекао да то само говори да такви никада нису прихватили Дејтонски мировни споразум, а ни мир који је на основу њега успостављен.

"Ако Невенка Тромп има намјеру да нешто укида због неких злочина из прошлости онда мислим да би прво био ред да крене од Њемачке, Турске, Италије, посебно њене Хрватске, БиХ, Аустрије и десетина и стотина других држава чије су неке политике довеле до масовних злочина у прошлости", нагласио је Тадић.

Да њих није било, додаје Тадић, на овим просторима не би било ратова које су они донијели са собом, па самим тим не би било ни било каквих злочина.

Некадашњи вођа истраживачког тима Хашког тужилаштва Невенка Тромп рекла је да би након изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН БиХ могла да покрене поступак о укидању Републике Српске.

Она је навела да је то могуће у повољним политичким условима међународне заједнице и само уз проактивну спремност Сарајева да покрене овај поступак на основу пресуде Међународног суда правде у Хагу из 2007. године.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: