Poslanik SNSD-a

Kojić: Rezolucija o Srebrenici sredstvo za davno osmišljeni plan

  • Izvor: SRNA
  • 08.05.2024. 19:25

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je rezolucija o Srebrenici sredstvo koje treba da posluži davno osmišljenom planu dovođenja u pitanje legitimiteta Republike Srpske.

"To je dugoročni plan koji je davno prije osmišljen da se kroz rad Haškog tribunala, a kasnije i rad pravosuđa na nivou BiH davanjem određenih kvalifikacija za neku vrstu krivičnih d‌jela ratnog zločina ili neku vrstu događaja, ali i presuđivanje lica srpske nacionalnosti dovede u pitanje legitimitet Republike Srpske u današnjem obliku, a rezolucija je sredstvo koje tome treba da posluži", rekao je Kojić.

Povodom izjave nekadašnjeg vođe istraživačkog tima Haškog tužilaštva Nevenke Tromp da bi nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN BiH mogla da pokrene postupak o ukidanju Srpske, Kojić je rekao da su i neki predstavnici američke administracije koji su bili bliski bošnjačkom ratnom vođi Aliji Izetbegoviću govorili da je usvajanje rezolucije put do tog cilja.

Tadić: Tromp glasno izgovara ono što bi neprijatelji Srpske htjeli da se prećuti

Tadić: Tromp glasno izgovara ono što bi neprijatelji Srpske htjeli da se prećuti

"To su prepoznali najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, čije sve aktivnosti, prije svega diplomatske, u pravcu da se takva rezolucija ne donese imaju ogroman značaj", rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, predloženu rezoluciju ne treba tumačiti na način da ako bude usvojena sutra neće biti Republike Srpske.

On je podsjetio na nastojanja da se u obrazovnom sistemu, u udžbenicima, nađu netačne istorijske činjenice i da se stvaraju neke nove generacije koje neće znati šta se zaista dešavalo na ovim prostorima, čime bi se u nekom narednom vremenskom periodu, dužem ili kraćem, doveo u pitanje legitimitet Srpske.

"Ono što jeste činjenica da postoji vrlo jasan i nedvosmislen stav Republike Srpske i Srbije i njihovog najvišeg rukovodstva da neće nijemo posmatrati da na tome radi bilo kakva grupacija ljudi ili bošnjačkih političara zajedno sa strancima", dodao je Kojić.

Prema Kojićevim riječima, promjene na geopolitičkom planu vode ka tome da za nekih četiri, pet godina odnos snaga u svijetu neće biti kakav je sada.

"Bošnjaci se grdno varaju ako misle da mogu uz pomoć nekih stranaca da ukinu Republiku Srpsku, jer je jasan odgovor Republike Srpske i Srbije, prije svega diplomatski, ali i zemalja koje koje racionalno gledaju na to šta se dešavalo u ratu u bivšoj Jugoslaviji `90-ih godina", poručuje Kojić.

Konstatujući da rezolucije i deklaracije pravno gledano nemaju obavezujući karakter, Kojić je rekao da se njihovim donošenjem i maksimalnim eksploatisanjem u godinama koje slijedi želi stvoriti atmosfera na međunarodnoj i unutrašnjoj političkoj sceni o kolektivnoj odgovornosti, koja bi dovela do nekih obavezujućih kako bi se došlo cilja, a to je ukidanje Republike Srpske. 



Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: