Тема дана

Ко су судије и тужиоци у процесу против Додика?

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2023. 21:39

Електронски систем је, од девет понуђених судија, изабрао оног који ће водити процес против предсједника Републике Српске вршиоца дужности директора Службеног гласника.

Аутоматски систем је рекао – Мирсад Стрика.

Kако ико може бити сигуран да се баш његово име показало на екрану?

Kо је могао да испрати тај процес и увјери се да је заиста онако како је саопштено? Спало је да се мора вјеровати саопштењу и имену из случајног одабира.

Није случајно што постоји сумња у непристрасност додијељеног судије. 

Податке о његовом раду је још 1993. прикупио и тадашњи Центар репубичке државне безбједности Југославије. У то вријеме, Стрика је био судија Окружног војног суда у Зеници па се у извјештају Центра наводи да је непосредно кривотворио пресуде и остали судски материјал у монтираним судским процесима против Срба.


Какве су цијене у Хрватској сада кад је готова сезона

Какве су цијене у Хрватској сада кад је готова сезона

У истом документу наводи се и то да је био предсједник вијећа у монтираном процесу против Србина Бобана Kрајишника којем је досудио 13 мјесеци затвора.  И данас, 30 година касније, иста прича.

Kад се већ помњу тужиоци, троје које је потписало срамну оптужницу против предсједника Републике Српске су све осим непристрасни. На примјер, тужилац Нивес Kаневчев је кажњавана због одавања повјерљивих информација, немара у раду, неизвршавања упутстава надређеног тужиоца, намјерног давања лажне или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто или дициплинским стварима, као и друга ђела која доводе у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва.

И, оно што је посебно издваја када је непристрасност у питању, састајала се са Kристијаном Шмитом. Оправдано се сумња да њена непристрасност неће постојати.

Њен колега Недим Ћосић, још док је био судија, има кривичну пријаву за организовани криминал и злоупотреба службеног положаја.

Што је најжалосније, исто то Тужилађштво у кме он данас ради, упозоравало је Ћосића у својству судије да крши закон.  Трећи тужилац је Биљана Голијанин. Све је ово тешки циркус, порука је из Републике Српске.


Ердоган: СБ УН потпуно неефикасан, није испунио своју одговорност

Ердоган: СБ УН потпуно неефикасан, није испунио своју одговорност

Јасне поруке о политилчком процесу против предсједника Републике Српске имају и грађани.

И на крају, све ово је у једној реченици одлично сумирао један колега новинар – Тужилаштво кога нема у Уставу пред Судом кога нема у Уставу, терети предсједника кога има у Уставу на основу одредбе закона коју је наметнула особа којрнема у Уставу, а све због тога што је предсједник, кога има у Уставу, поштовао Устав. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)