Tema dana

Ko su sudije i tužioci u procesu protiv Dodika?

  • Izvor: ATV
  • 18.10.2023. 21:39

Еlektronski sistem je, od devet ponuđenih sudija, izabrao onog koji će voditi proces protiv predsjednika Republike Srpske vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika.

Automatski sistem je rekao – Mirsad Strika.

Kako iko može biti siguran da se baš njegovo ime pokazalo na ekranu?

Ko je mogao da isprati taj proces i uvjeri se da je zaista onako kako je saopšteno? Spalo je da se mora vjerovati saopštenju i imenu iz slučajnog odabira.

Nije slučajno što postoji sumnja u nepristrasnost dodijeljenog sudije. 

Podatke o njegovom radu je još 1993. prikupio i tadašnji Centar repubičke državne bezbjednosti Jugoslavije. U to vrijeme, Strika je bio sudija Okružnog vojnog suda u Zenici pa se u izvještaju Centra navodi da je neposredno krivotvorio presude i ostali sudski materijal u montiranim sudskim procesima protiv Srba.


Kakve su cijene u Hrvatskoj sada kad je gotova sezona

Kakve su cijene u Hrvatskoj sada kad je gotova sezona

U istom dokumentu navodi se i to da je bio predsjednik vijeća u montiranom procesu protiv Srbina Bobana Krajišnika kojem je dosudio 13 mjeseci zatvora.  I danas, 30 godina kasnije, ista priča.

Kad se već pomnju tužioci, troje koje je potpisalo sramnu optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske su sve osim nepristrasni. Na primjer, tužilac Nives Kanevčev je kažnjavana zbog odavanja povjerljivih informacija, nemara u radu, neizvršavanja uputstava nadređenog tužioca, namjernog davanja lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto ili diciplinskim stvarima, kao i druga đela koja dovode u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

I, ono što je posebno izdvaja kada je nepristrasnost u pitanju, sastajala se sa Kristijanom Šmitom. Opravdano se sumnja da njena nepristrasnost neće postojati.

Njen kolega Nedim Ćosić, još dok je bio sudija, ima krivičnu prijavu za organizovani kriminal i zloupotreba službenog položaja.

Što je najžalosnije, isto to Tužilađštvo u kme on danas radi, upozoravalo je Ćosića u svojstvu sudije da krši zakon.  Treći tužilac je Biljana Golijanin. Sve je ovo teški cirkus, poruka je iz Republike Srpske.


Еrdogan: SB UN potpuno neefikasan, nije ispunio svoju odgovornost

Еrdogan: SB UN potpuno neefikasan, nije ispunio svoju odgovornost

Jasne poruke o politilčkom procesu protiv predsjednika Republike Srpske imaju i građani.

I na kraju, sve ovo je u jednoj rečenici odlično sumirao jedan kolega novinar – Tužilaštvo koga nema u Ustavu pred Sudom koga nema u Ustavu, tereti predsjednika koga ima u Ustavu na osnovu odredbe zakona koju je nametnula osoba kojrnema u Ustavu, a sve zbog toga što je predsjednik, koga ima u Ustavu, poštovao Ustav. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.