Расте страх

Исламски тероризам пријетња безбједности у БиХ и Европи: Да ли се буде '''спавачи''?

  • Извор: АТВ
  • 27.08.2024. 19:10

Исламски тероризам наставља ширити пријетњу широм Европе. Трагични догађај у њемачком граду Золингену додатно је подстакао страхове од новог напада.

Терориста је, путем комуникацијских канала повезаних с ИСИЛ-ом, изјавио да је извршио злочин како би осветио муслимане из Сирије, Ирака и БиХ. 

Није то озбиљна пријетња само безбједности у БиХ и Европи. Покреће и кључна питања о могућем буђењу исламских "спавача" и ризику новог таласа терористичког насиља. А у БиХ, таквих “спавача” је много. Осим тога, нико не зна број ратника "Исламске државе" са Блиског истока који су се вратили у БиХ. 

"Сигурно је да постоје људи који су прикривени у неком свом дјеловању, а повезани су са радикалним исламизмом у БиХ и региону, на Косову и Метохији и у Сјеверној Македонији. О тим стварима мора да се разговара стручно и сваки пут треба указати да агенције попут МУП-а Републике Српске морају да буду укључене у све токове и да размјењују информације", каже Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Постоји оправдана забринутост да терористичке групе попут ИСИЛ-а могу имати чланове или симпатизере распоређене широм Европе који би могли бити активирани у вријеме када се процијени да је то потребно. БиХ је расадник таквих групација. Не смије да се заборави да су 90-их година на ове просторе радикални исламисти дошли преко америчких канала. Оних који сада ћуте када се терористички напади догоде на тлу Европе.

"Запад већ дуже вријеме ћути на те безбједносне провокације, да ли оне дошле из саме БиХ, прије свега мислим на други ентитет. Ми знате да је било  и одређених министара у Савјету министара и у Влади ФБиХ који су у једном моменту правили неке радње које су могле да иду у правцу нарушавања саме безбједносне ситуације у БиХ и да апсолутно тада нисмо добили ниједну реакцију, ни западних амбасада, ни САД-а. Очито је да имају неке двоструке аршине ", рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

"Једноставно, оно што потенцирамо, а што Запад, односно медији на Западу свјесно сузбијају, је због вехабијског покрета који је присутан у БиХ, али он с времена на вријеме избије у јавност, када се десе неке ствари, али не смијете заборавити да они све вријеме активно дјелују на нашим просторима, као и у другим државама Балкана ", каже Саша Мићин, са Факултета безбједносних наука.

 Потенцијални сукоб између Израела и Ирана, или други глобални сукоби, могу довести до повећања терористичких активности. Стручњаци упозоравају да и због тога радикални исламисти морају бити под сталним надзором безбједносних структура.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)