Raste strah

Islamski terorizam prijetnja bezbjednosti u BiH i Еvropi: Da li se bude '''spavači''?

  • Izvor: ATV
  • 27.08.2024. 19:10

Islamski terorizam nastavlja širiti prijetnju širom Еvrope. Tragični događaj u njemačkom gradu Zolingenu dodatno je podstakao strahove od novog napada.

Terorista je, putem komunikacijskih kanala povezanih s ISIL-om, izjavio da je izvršio zločin kako bi osvetio muslimane iz Sirije, Iraka i BiH. 

Nije to ozbiljna prijetnja samo bezbjednosti u BiH i Еvropi. Pokreće i ključna pitanja o mogućem buđenju islamskih "spavača" i riziku novog talasa terorističkog nasilja. A u BiH, takvih “spavača” je mnogo. Osim toga, niko ne zna broj ratnika "Islamske države" sa Bliskog istoka koji su se vratili u BiH. 

"Sigurno je da postoje ljudi koji su prikriveni u nekom svom djelovanju, a povezani su sa radikalnim islamizmom u BiH i regionu, na Kosovu i Metohiji i u Sjevernoj Makedoniji. O tim stvarima mora da se razgovara stručno i svaki put treba ukazati da agencije poput MUP-a Republike Srpske moraju da budu uključene u sve tokove i da razmjenjuju informacije", kaže Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Postoji opravdana zabrinutost da terorističke grupe poput ISIL-a mogu imati članove ili simpatizere raspoređene širom Еvrope koji bi mogli biti aktivirani u vrijeme kada se procijeni da je to potrebno. BiH je rasadnik takvih grupacija. Ne smije da se zaboravi da su 90-ih godina na ove prostore radikalni islamisti došli preko američkih kanala. Onih koji sada ćute kada se teroristički napadi dogode na tlu Еvrope.

"Zapad već duže vrijeme ćuti na te bezbjednosne provokacije, da li one došle iz same BiH, prije svega mislim na drugi entitet. Mi znate da je bilo  i određenih ministara u Savjetu ministara i u Vladi FBiH koji su u jednom momentu pravili neke radnje koje su mogle da idu u pravcu narušavanja same bezbjednosne situacije u BiH i da apsolutno tada nismo dobili nijednu reakciju, ni zapadnih ambasada, ni SAD-a. Očito je da imaju neke dvostruke aršine ", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

"Jednostavno, ono što potenciramo, a što Zapad, odnosno mediji na Zapadu svjesno suzbijaju, je zbog vehabijskog pokreta koji je prisutan u BiH, ali on s vremena na vrijeme izbije u javnost, kada se dese neke stvari, ali ne smijete zaboraviti da oni sve vrijeme aktivno djeluju na našim prostorima, kao i u drugim državama Balkana ", kaže Saša Mićin, sa Fakulteta bezbjednosnih nauka.

 Potencijalni sukob između Izraela i Irana, ili drugi globalni sukobi, mogu dovesti do povećanja terorističkih aktivnosti. Stručnjaci upozoravaju da i zbog toga radikalni islamisti moraju biti pod stalnim nadzorom bezbjednosnih struktura.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:05 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)