Замјеник министра одбране

Гогановић: Тужилаштво реаговало када сам ја полагао вијенце, а ћути на Хелезово пропагирање рата

  • Извор: СРНА
  • 07.07.2024. 08:31

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић позвао је Еуфор и међународну заједницу да јавно реагују и упуте упозорење министру одбране Зукану Хелезу због његових константних ратнохушкачких изјава којима угрожава мир, стабилност и безбједност у БиХ, али и региону.

На питање Срне да прокоментарише изјаве предсједника Србије Александра Вучића, премијера Милоша Вучевића и саопштење Амбасаде Србије у БиХ у којем је изражена дубока забринутост поводом ратнохушкачких изјава Хелеза, Гогановић је упитао коме је циљ заоштравање односа са сусједним земљама у изазовним временима која владају на свјетској политичкој сцену?

"Сарадња за земљама региона је кључна за мир и стабилност на Балкану која се рефлектује на мир у Европи", рекао је Гогановић Срни.

Он је навео да Хелез можда сматра да је министар одбране такозване Армије БиХ, будући да када износи такве ставове он не говори у име Срба и Хрвата који раде у Оружаним снагама БиХ.

Погледајте кретање разорног урагана који је захватио Карибе

Погледајте кретање разорног урагана који је захватио Карибе

Гогановић је указао да то што Хелез говори нису званични ставови Министарства одбране у Савјету министара, јер није било расправе по том питању на колегијуму Министарства, нити су замјеници министра консултовани.

"То су искључиво његови лични ставови и злоупотреба система одбране у политичку промоцију, што је строго забрањено Законом о одбрани", истакао је Гогановић.

Он је указао на чињеницу да је Тужилаштво БиХ брзо реаговало против њега због обиљежавања 9. јануара и полагања вијенаца борцима Калиновика, али да упорно ћути на константно Хелезово кршење Закона о одбрани, урушавање Дејтонског мировног споразума и јавног пропагирања ратнохушкачке реторике, на шта би требало да реагује по службеној дужности.

"Ћути и самопроглашени високи представник који ме је неосновано напао на сједници Савјета безбједности УН и цртао ми мету на чело, а на Хелезове поступке се не оглашава и онда се пита зашто га српски народ не признаје", рекао је Гогановић.

Дјевојчица сломила кичму на клацкалици у вртићу

Дјевојчица сломила кичму на клацкалици у вртићу

Премијер Србије Милош Вучевић оцијенио је синоћ да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез наставља са неодговорним и неозбиљним изјавама које директно угрожавају мир и стабилност у региону.

Амбасада Србије у БиХ изразила је забринутост поводом изјава Хелеза и истакла да упућивање флагрантних пријетњи ратом и протјеривањем српског народа из БиХ, као и континуирано пласирање неистина о предсједнику Србије Александру Вучићу представља кулминацију кршења Дејтонског споразума и отворену пријетњу миру.

Хелез је сарајевским медијима рекао да је "свако раздруживање рат", да "никада више Вучић неће снајпером пуцати на Сарајево" и да предсједнику Републике Српске Милораду Додику "нико не брани да узме своју породицу и оде у Београд".

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.