Zamjenik ministra odbrane

Goganović: Tužilaštvo reagovalo kada sam ja polagao vijence, a ćuti na Helezovo propagiranje rata

  • Izvor: SRNA
  • 07.07.2024. 08:31

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović pozvao je Еufor i međunarodnu zajednicu da javno reaguju i upute upozorenje ministru odbrane Zukanu Helezu zbog njegovih konstantnih ratnohuškačkih izjava kojima ugrožava mir, stabilnost i bezbjednost u BiH, ali i regionu.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Miloša Vučevića i saopštenje Ambasade Srbije u BiH u kojem je izražena duboka zabrinutost povodom ratnohuškačkih izjava Heleza, Goganović je upitao kome je cilj zaoštravanje odnosa sa susjednim zemljama u izazovnim vremenima koja vladaju na svjetskoj političkoj scenu?

"Saradnja za zemljama regiona je ključna za mir i stabilnost na Balkanu koja se reflektuje na mir u Еvropi", rekao je Goganović Srni.

On je naveo da Helez možda smatra da je ministar odbrane takozvane Armije BiH, budući da kada iznosi takve stavove on ne govori u ime Srba i Hrvata koji rade u Oružanim snagama BiH.

Pogledajte kretanje razornog uragana koji je zahvatio Karibe

Pogledajte kretanje razornog uragana koji je zahvatio Karibe

Goganović je ukazao da to što Helez govori nisu zvanični stavovi Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, jer nije bilo rasprave po tom pitanju na kolegijumu Ministarstva, niti su zamjenici ministra konsultovani.

"To su isključivo njegovi lični stavovi i zloupotreba sistema odbrane u političku promociju, što je strogo zabranjeno Zakonom o odbrani", istakao je Goganović.

On je ukazao na činjenicu da je Tužilaštvo BiH brzo reagovalo protiv njega zbog obilježavanja 9. januara i polaganja vijenaca borcima Kalinovika, ali da uporno ćuti na konstantno Helezovo kršenje Zakona o odbrani, urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i javnog propagiranja ratnohuškačke retorike, na šta bi trebalo da reaguje po službenoj dužnosti.

"Ćuti i samoproglašeni visoki predstavnik koji me je neosnovano napao na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i crtao mi metu na čelo, a na Helezove postupke se ne oglašava i onda se pita zašto ga srpski narod ne priznaje", rekao je Goganović.

Djevojčica slomila kičmu na klackalici u vrtiću

Djevojčica slomila kičmu na klackalici u vrtiću

Premijer Srbije Miloš Vučević ocijenio je sinoć da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez nastavlja sa neodgovornim i neozbiljnim izjavama koje direktno ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.

Ambasada Srbije u BiH izrazila je zabrinutost povodom izjava Heleza i istakla da upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz BiH, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog sporazuma i otvorenu prijetnju miru.

Helez je sarajevskim medijima rekao da je "svako razdruživanje rat", da "nikada više Vučić neće snajperom pucati na Sarajevo" i da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku "niko ne brani da uzme svoju porodicu i ode u Beograd".

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)