Нема одговора из Амбасаде

Гдје је завршило 80 милиона долара из САД за организације у БиХ?

  • Извор: АТВ
  • 01.08.2024. 19:09

Глуви, нијеми, слијепи и бахати! Америчка амбасада у БиХ већ два дана упорно избјегава одговоре на наша питања, на која сигурно постоје одговори, али се чини да Марфи и друштво не желе да изађу с њима у јавност. И данас док не желе да одговоре на захтјеве за откривање листе свих НВО, медија, активиста и научника који су на платним листама америчке владе, као и о средствима утрошеним за утицај на локалне изборе у Републици Српској, њихова ћутња је запањујућа. Слично, амбасада је изостала са коментаром на наше питање о могућем кршењу Бечке конвенције о дипломатским односима, која забрањује стицање новчане користи од дипломатске функције.

Што је још интригантније, америчка амбасада показује посебну осјетљивост према најавама о усвајању закона о страном финансирању који би разоткрио скривене утицаје НВО сектора. Истина би их сигурно забољела. Извјештаји Стејт Департмента већ указују на то да је у НВО сектор у БиХ уложено чак 80 милиона долара у борби против наводног руског утицаја. Питање је само у чијим рукама завршава тај новац. Да ли у Марфијем џепу, и даље се не зна, јер Амбасада не жели да одговори.

Амбасада се такође не оглашава ни у вези са питањима о новцу од продаје умјетничких дјела Хантера Бајдена и о томе ко су купци. Сумње да ли је сам амбасадор Марфи или неко из његове породице учествовао у таквим трансакцијама како би добио позицију амбасадора остају такође без одговора.

Док америчка амбасада не пропушта прилику да критикује Републику Српску и њену власт, ударајући санкције, уз то и да се уплиће у унутрашње послове БиХ, избјегавање одговора на овако важна питања у вези са сопственим активностима је само противрјечност. Грађани Републике Српске се оправдано питају зашто америчка дипломатија избјегава транспарентност у случају који би, према њиховом сопственом принципу, требало да буде јавно објашњен. И ко им је дао за право да се тако бахато понашају и шепуре по Српској глумећи полицајца. Остаје питање колико је утицај САД у овом дијелу свијета заиста отворен и искрен као што њихова дипломатска пракса често није. Јер, ко о чему, Америка о поштењу...

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: