Nema odgovora iz Ambasade

Gdje je završilo 80 miliona dolara iz SAD za organizacije u BiH?

  • Izvor: ATV
  • 01.08.2024. 19:09

Gluvi, nijemi, slijepi i bahati! Američka ambasada u BiH već dva dana uporno izbjegava odgovore na naša pitanja, na koja sigurno postoje odgovori, ali se čini da Marfi i društvo ne žele da izađu s njima u javnost. I danas dok ne žele da odgovore na zahtjeve za otkrivanje liste svih NVO, medija, aktivista i naučnika koji su na platnim listama američke vlade, kao i o sredstvima utrošenim za uticaj na lokalne izbore u Republici Srpskoj, njihova ćutnja je zapanjujuća. Slično, ambasada je izostala sa komentarom na naše pitanje o mogućem kršenju Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, koja zabranjuje sticanje novčane koristi od diplomatske funkcije.

Što je još intrigantnije, američka ambasada pokazuje posebnu osjetljivost prema najavama o usvajanju zakona o stranom finansiranju koji bi razotkrio skrivene uticaje NVO sektora. Istina bi ih sigurno zaboljela. Izvještaji Stejt Departmenta već ukazuju na to da je u NVO sektor u BiH uloženo čak 80 miliona dolara u borbi protiv navodnog ruskog uticaja. Pitanje je samo u čijim rukama završava taj novac. Da li u Marfijem džepu, i dalje se ne zna, jer Ambasada ne želi da odgovori.

Ambasada se takođe ne oglašava ni u vezi sa pitanjima o novcu od prodaje umjetničkih djela Hantera Bajdena i o tome ko su kupci. Sumnje da li je sam ambasador Marfi ili neko iz njegove porodice učestvovao u takvim transakcijama kako bi dobio poziciju ambasadora ostaju takođe bez odgovora.

Dok američka ambasada ne propušta priliku da kritikuje Republiku Srpsku i njenu vlast, udarajući sankcije, uz to i da se upliće u unutrašnje poslove BiH, izbjegavanje odgovora na ovako važna pitanja u vezi sa sopstvenim aktivnostima je samo protivrječnost. Građani Republike Srpske se opravdano pitaju zašto američka diplomatija izbjegava transparentnost u slučaju koji bi, prema njihovom sopstvenom principu, trebalo da bude javno objašnjen. I ko im je dao za pravo da se tako bahato ponašaju i šepure po Srpskoj glumeći policajca. Ostaje pitanje koliko je uticaj SAD u ovom dijelu svijeta zaista otvoren i iskren kao što njihova diplomatska praksa često nije. Jer, ko o čemu, Amerika o poštenju...

Pratite nas i putem Vibera