Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Америчка амбасада покушава да нас убиједи да већу правну снагу има нечија изјава од Устава

  • Извор: СРНА
  • 12.06.2024. 13:26

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да то што Амбасада САД у Сарајеву покушава да убиједи јавност да већу правну снагу има нечија изјава од Устава најбоље свједочи о дубоко потцјењивачком односу према БиХ, њеном суверенитету и владавини права уопште.

На питање Срне да прокоментарише тврдње Амбасаде САД да "имовина припада држави, а не ентитетима", позивајући се при томе на изјаве помоћника државног секретара Џејмса О’Брајена, а не на Дејтонски споразум, Цвијановић је рекла да је видјела да су се расписали, али није видјела да су одговорили на кратко и јасно питање предсједника Србије Александра Вучића.

"Умјесто да су цитирали Устав и Дејтонски споразум, они су се позвали на изјаву О' Брајена као да је изјава било којег страног или домаћег званичника извор права", истакла је Цвијановић.

Амбасадор Марфи побркао лончиће: Српски сабор одговор на амерички хаос, Српска не крши Дејтон

Амбасадор Марфи побркао лончиће: Српски сабор одговор на амерички хаос, Српска не крши Дејтон

Нажалост, додала је она, Уставни суд БиХ је доносио многе одлуке под директним утицајем страног фактора, које нису биле у функцији заштите Устава, већ искључиво усмјерене на стварање новог уставног амбијента.

"Неред у којем данас живимо и настао је због таквих појава које су хранећи политичке апетите једних, настојали упорно да одузимају права другима", констатовала је Цвијановић.

Предсједник Србије Александар Вучић одговорио је јуче на тврдње Амбасаде САД у Сарајеву да закључци усвојени на Свесрпском сабору у Београду представљају напад на Дејтонски споразум институције БиХ и затражио да конкретно одговоре како су дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина припада централним властима, а не ентитетима.

Додик: Када Марфи чува Дејтонски споразум исто као када коза чува купус - пропаст загарантована

Додик: Када Марфи чува Дејтонски споразум исто као када коза чува купус - пропаст загарантована

Из Амбасаде САД су навели да "нема потребе за поновним разматрањем добро документоване правне историје и судских пресуда у вези са имовином у БиХ" позвали се на говор помоћника државног секретара Џејмса О'Брајена да је "полазна тачка и даље јасна - имовина припада држави".

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.