Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Америчка амбасада покушава да нас убиједи да већу правну снагу има нечија изјава од Устава

 • Извор: СРНА
 • 12.06.2024. 13:26

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да то што Амбасада САД у Сарајеву покушава да убиједи јавност да већу правну снагу има нечија изјава од Устава најбоље свједочи о дубоко потцјењивачком односу према БиХ, њеном суверенитету и владавини права уопште.

На питање Срне да прокоментарише тврдње Амбасаде САД да "имовина припада држави, а не ентитетима", позивајући се при томе на изјаве помоћника државног секретара Џејмса О’Брајена, а не на Дејтонски споразум, Цвијановић је рекла да је видјела да су се расписали, али није видјела да су одговорили на кратко и јасно питање предсједника Србије Александра Вучића.

"Умјесто да су цитирали Устав и Дејтонски споразум, они су се позвали на изјаву О' Брајена као да је изјава било којег страног или домаћег званичника извор права", истакла је Цвијановић.

Амбасадор Марфи побркао лончиће: Српски сабор одговор на амерички хаос, Српска не крши Дејтон

Амбасадор Марфи побркао лончиће: Српски сабор одговор на амерички хаос, Српска не крши Дејтон

Нажалост, додала је она, Уставни суд БиХ је доносио многе одлуке под директним утицајем страног фактора, које нису биле у функцији заштите Устава, већ искључиво усмјерене на стварање новог уставног амбијента.

"Неред у којем данас живимо и настао је због таквих појава које су хранећи политичке апетите једних, настојали упорно да одузимају права другима", констатовала је Цвијановић.

Предсједник Србије Александар Вучић одговорио је јуче на тврдње Амбасаде САД у Сарајеву да закључци усвојени на Свесрпском сабору у Београду представљају напад на Дејтонски споразум институције БиХ и затражио да конкретно одговоре како су дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина припада централним властима, а не ентитетима.

Додик: Када Марфи чува Дејтонски споразум исто као када коза чува купус - пропаст загарантована

Додик: Када Марфи чува Дејтонски споразум исто као када коза чува купус - пропаст загарантована

Из Амбасаде САД су навели да "нема потребе за поновним разматрањем добро документоване правне историје и судских пресуда у вези са имовином у БиХ" позвали се на говор помоћника државног секретара Џејмса О'Брајена да је "полазна тачка и даље јасна - имовина припада држави".

Пратите нас и путем Вибера

 • 19:50 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:55 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

 • 20:00 Емисија: Бинго

  Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

 • 20:30 АТВ Специјал: Крим

  Завирили смо у најскривеније, најљепше, али и најмрачније кутке Крима. Откривамо: Шта су на кримском полуострву радили Стари Грци? Гдје се налази колијевка руског православља? Како је ово руско полуострво помирило антику, оријент и византијско насљеђе?

 • 21:00 Филм: Зваћу те По (12+)

  Филм: Зваћу те По (12+)

 • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

  Серија: Црна Гуја (12+)