Радован Ковачевић

"ФБиХ слави два празника који поништавају један другог"

  • Извор: АТВ
  • 23.11.2023. 10:54

Федерација БиХ слави два празника који један другог поништавају. Такви празници у Републици Српској никада неће бити празници.

Поручио је ово на конференцији за новинаре у Сарајеву делегат у Дому народа Радован Ковачевић.

Он каже да је ту проблем што у ФБиХ те празнике желе да нелегално и неуставно покушавају да наметну цијелој БиХ.

Истакао је да БиХ уопште нема празнике.

"БиХ нема закон о празницима и БиХ нема празнике. То је нешто што је потпуно јасно. Да би БиХ имала празнике они морају да буду усвојени у заједничким институцијама БиХ, дакле на првом мјесту у Парламентарној скупштини. Као што вам је познато, такво нешто се није догодило. Док се то не догоди не постоје празници БиХ", рекао је Ковачевић и додао:

"Оно што даље постоји као проблем, али то је унутрашњи проблем у ФБиХ, јесте да они имају два празника која су супротстављена један другом. Тај Дан независности може бити само независност од ЗАВНОБиХ-а јер је ЗАВНОБиХ непостојећи без АВНОЈ-а".

Како је истакао, један од тих празника је дан када је најављен почетак рата. Додаје да, са друге стране, Република Српска слави мир.


Ковачевић: Фантазије, манипулације и измишљотине неозбиљног спадала Хелеза

Ковачевић: Фантазије, манипулације и измишљотине неозбиљног спадала Хелеза

"Дакле, првог марта сте, господо, поништили ЗАВНОБиХ, јер је у ЗАВНОБиХ-у постојала та кључна парода да БиХ није ни српска, ни муслиманска, ни хрватска, него је и српска и муслиманска и хрватска. А, ви сте првог марта рекли да вас Срби у БиХ не занимају, да су Срби у БиХ апсолутно небитни и да вас потпуно не занима шта Срби у БиХ мисле. Прекршили сте првог марта и важећи Устав који је постојао у тој републици која је била заснована на ЗАВНОБиХ-у. Дакле, то су два празника која се међусобно сударају, који један другог поништавају и који немају заједно апсолутно никакву тежину", истиче Ковачевић.

Наглашава да Република Српска такве празнике никада неће славити.

"За разлику од ФБиХ у којој се слави дан када је речено да сви народи у БиХ нису добродошли и да их не занима шта ће бити са Србима, ни шта Срби мисле, ни да ли ће Срби уопште да постоје у БиХ и дан када је најављен почетак рата, то је први март. Ми у Републици Српској славимо дан када смо сви заједно прихватили да живимо у БиХ оваквој каква јесте и када смо, што је најбитније, дочекали мир у БиХ. Не знам за Федерацију, ми у Републици Српској славимо, и славићемо мир и наставићемо мирну борбу за слободу Републике Српске и свих грађана Републике Српске", закључио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм