Radovan Kovačević

"FBiH slavi dva praznika koji poništavaju jedan drugog"

  • Izvor: ATV
  • 23.11.2023. 10:54

Federacija BiH slavi dva praznika koji jedan drugog poništavaju. Takvi praznici u Republici Srpskoj nikada neće biti praznici.

Poručio je ovo na konferenciji za novinare u Sarajevu delegat u Domu naroda Radovan Kovačević.

On kaže da je tu problem što u FBiH te praznike žele da nelegalno i neustavno pokušavaju da nametnu cijeloj BiH.

Istakao je da BiH uopšte nema praznike.

"BiH nema zakon o praznicima i BiH nema praznike. To je nešto što je potpuno jasno. Da bi BiH imala praznike oni moraju da budu usvojeni u zajedničkim institucijama BiH, dakle na prvom mjestu u Parlamentarnoj skupštini. Kao što vam je poznato, takvo nešto se nije dogodilo. Dok se to ne dogodi ne postoje praznici BiH", rekao je Kovačević i dodao:

"Ono što dalje postoji kao problem, ali to je unutrašnji problem u FBiH, jeste da oni imaju dva praznika koja su suprotstavljena jedan drugom. Taj Dan nezavisnosti može biti samo nezavisnost od ZAVNOBiH-a jer je ZAVNOBiH nepostojeći bez AVNOJ-a".

Kako je istakao, jedan od tih praznika je dan kada je najavljen početak rata. Dodaje da, sa druge strane, Republika Srpska slavi mir.


Kovačević: Fantazije, manipulacije i izmišljotine neozbiljnog spadala Heleza

Kovačević: Fantazije, manipulacije i izmišljotine neozbiljnog spadala Heleza

"Dakle, prvog marta ste, gospodo, poništili ZAVNOBiH, jer je u ZAVNOBiH-u postojala ta ključna paroda da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego je i srpska i muslimanska i hrvatska. A, vi ste prvog marta rekli da vas Srbi u BiH ne zanimaju, da su Srbi u BiH apsolutno nebitni i da vas potpuno ne zanima šta Srbi u BiH misle. Prekršili ste prvog marta i važeći Ustav koji je postojao u toj republici koja je bila zasnovana na ZAVNOBiH-u. Dakle, to su dva praznika koja se međusobno sudaraju, koji jedan drugog poništavaju i koji nemaju zajedno apsolutno nikakvu težinu", ističe Kovačević.

Naglašava da Republika Srpska takve praznike nikada neće slaviti.

"Za razliku od FBiH u kojoj se slavi dan kada je rečeno da svi narodi u BiH nisu dobrodošli i da ih ne zanima šta će biti sa Srbima, ni šta Srbi misle, ni da li će Srbi uopšte da postoje u BiH i dan kada je najavljen početak rata, to je prvi mart. Mi u Republici Srpskoj slavimo dan kada smo svi zajedno prihvatili da živimo u BiH ovakvoj kakva jeste i kada smo, što je najbitnije, dočekali mir u BiH. Ne znam za Federaciju, mi u Republici Srpskoj slavimo, i slavićemo mir i nastavićemo mirnu borbu za slobodu Republike Srpske i svih građana Republike Srpske", zaključio je Kovačević.

Pratite nas i putem Vibera