Предсједник Српске

Додик: Одбијајући свједочење Шмита Суд БиХ штити неправо

  • Извор: Агенције
  • 17.07.2024. 15:50

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Тужилаштво БиХ није успјело да докаже или одбрани суштину оптужног захтјева да је прекршио одлуке наводног високог представника не желећи да о томе расправља колико је процес сумњив.

"Чињеница да Суд није прихватио да Кристијан Шмит свједочи говори о томе да се жели заштити неправо", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је истакао да се он и Милош Лукић оптужују да не поштују одлуке високог представника, а када питају за те одлуке, онда се о томе не расправља.

Лукић: Претходну годину у правном свијету обиљежила природна глупост тужилаштва

Лукић: Претходну годину у правном свијету обиљежила природна глупост тужилаштва

Указао је и да процес против њега прати хајка која долази из ФБиХ.

Додик је захвалио свом правном тиму и адвокату Пуцару јер педантно скупљају бројне пропусте видљиве од почетка.

"Правни тим је веома прецизан и ја им се захваљујем", рекао је Додик.

Пред Судом БиХ данас је настављено суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Српске" Милошу Лукићу.

Свједочила је предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић данас је пред Судом БиХ, као свједок одбране предсједника Републике, која је објаснила процедуру усвајања закона у Народној скупштини и Вијећу народа у вези са Законом о објављивању закона и прописа Републике Српске и Законом о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.

Бубић: Без читања Анекса 10 као доказа немогуће донијети било какву осуђујућу пресуду

Бубић: Без читања Анекса 10 као доказа немогуће донијети било какву осуђујућу пресуду

Поступак против предсједника Републике Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" води се пред Судом БиХ због "непоштовања одлука Кристијана Шмита".

Како је могуће да одлука буде изнад закона?

Предсједник Републике Српске изјавио је након данашњег суђења у Суду БиХ да се поставља питање како је могуће да одлука буде изнад закона.

Додик је упитао како да поштује одлуке високог представника када то Кристијан Шмит није.

"Зато је важно да се појавимо тамо да би показали лакрдију и самог законодавства у БиХ и самог Тужилаштва, да сам на њиховом мјесту била би ме срамота. Доказивати нешто што нема доказа може човјек који нема карактер или је условљен", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Голићева свједочила пред Судом БиХ, одговарала на Додикова питања

Голићева свједочила пред Судом БиХ, одговарала на Додикова питања

Позивање Суда БиХ на дипломатски статус Шмита, Додик је рекао да би, ако има дипломатски статус, морао се позвати на тај статус да га не позову на Суд, што он није урадио, већ они то тумаче.

"Зар је могуће да срамна БиХ која хоће нешто да буде, брани странца, а осуђује свог држављана? Све и једна озбиљна држава штити своје држављане", рекао је Додик.

Он се дотакао и америчких санкција према њему за које су навели да то није казна него очекивање да ће промијенити понашање, те истакао да су њега и остале званичнике на најстрашнији могући казнили и пресудили. 


Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.