Предсједник Српске

Додик: Комеморација претворена у политички ратнохушкачки митинг, бестидна злоупотреба властитих жртава

  • Извор: СРНА
  • 12.07.2024. 12:58

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервјуу за Срну да је будућност БиХ, па и дејтонске крајње неизвјесна с обзиром на чињеницу да су Бошњаци приватизовали БиХ и мисле да се земља може изградити на мржњи и непријатељству према Србима, Српској и Србији, односно према свему што има префикс српско.

Предсједник Српске је нагласио да игнорисањем Срба, па и Хрвата, муслимани у БиХ не могу постићи ништа, јер су Република Српска и њено руководство, које недоступна од своје политике и инсистира на поштивању слова Дејтонског мировног споразума, а не духа, бедем и барикада која се супротставља и отежава спровођење унитаристичких интереса муслиманских политичких вођа, као и њихових западних ментора, предвођених одлазећим амбасадором у ФБиХ Мајклом Марфијем и његовим потрчком Кристијаном Шмитом.

"Освједочени србомрзац Марфи, на жалост сарајевске махале, одлази и прије истека мандата, као што сам давно рекао, што довољно говори о томе како је и шта радио у БиХ, а како је то синоћ саопштио амерички предсједник Џозеф Бајден за амбасадора САД у БиХ именован је Даглас Џоунс. Очекујемо да ће новоименовани амбасадор професионално радити свој посао не мијешајући се у унутрашње ствари БиХ и не глумећи великог шерифа", истакао је Додик.

Додик: Република Српска показала да поштује све жртве

Додик: Република Српска показала да поштује све жртве

Он је у интервјуу Срни навео да су Марфију све вријеме била "пуна уста" приче како он није против Срба и Републике Српске, али је и упорно понављао да БиХ треба да буде грађанска земља, што сервилни полтрон Жељко Комшић покушава да промовише и реализује, не схватајући да се геополитичка ситуација веома брзо мијења.

"У Сарајеву нису вјеровали ни када сам рекао да ће Марфи отићи у јулу, па ево Марфи оде. Отићи ће многи, а ми остајемо да живимо овдје гдје јесмо. Видимо да се и ситуација у Европа мијења. Ни Европа више неће да ћути, ријетки су још остали да воде ратове за америчке интересе, јер је ароганција САД превршила мјеру. Америка полако губи моћ и све више се осјећа та нервоза.

Њена политика је највећи промашај и пораз је доживјела у БиХ, јер је довела до неспособности те земље да опстане и функционише. Наметања и интервенционизам нису прихватљиви ни за кога, а ни за муслимане, иако они мисле да су им Американци пријатељи и да ће им помоћи да створе унитарну БиХ. Нема од тога ништа, само се узалуд надају", истакао је Додик.

Политичко Сарајево од Сребреници направило политички пројекат, срамна злоупотреба властитих жртава

На питање да прокоментарише јучерашња ратнохушкачка обраћања на комеморацији у Поточарима и једнострано и приватно организовање комеморације и изложбе у Њујорку поводом обиљежавања годишњице страдања Бошњака у Сребреници, Додик је у интервјуу Срни рекао да само та два догађаја, по ко зна који пут, потврђују да су, нажалост, ратна дешавања у Сребреници и муслиманске жртве злоупотребљене и да је од тог злочина политичко Сарајево направило политички пројекат.

Новитовић се изјаснио о кривици, рочиште затворено за јавност

Новитовић се изјаснио о кривици, рочиште затворено за јавност

"Умјесто достојанственог обиљежавања годишњице страдања властитог народа и одавања поште, јуче у Поточарима смо имали прилику да видимо класични политички митинг са којег су одапете отровне и веома опасне стријеле против Српске, Србије и српског народа у цјелини. То је једна велика срамота и безобразлук, и то не само бошњачког политичког корпуса, него и њихових налогодаваца Марфија и Шмита, који отворено подржавају ратнохушкачку реторику својих климоглаваца", нагласио је Додик.

Када је ријеч о обраћању Дениса Бећировића на комеморацији у Поточарима у којем је најмање говорио о жртвама, а највише о Републици Српској, Србији, те предсједницима Српске и Србије, Додик је рекао да је крајње вријеме да тај острашћени муслиман смањи доживљаје и да ратнохушкачку реторику користи тамо гдје је она и настала и гдје се редовно примјењује – у Сарајеву, а да у Републици Српској мора да пази како и о коме шта говори.

Он је нагласио да су ратнохушкачке поруке и неосновани изливи мржње србомрсца Дениса Бећировића врхунац кршења Дејтонског споразума и зато је велика срамота ћутање међународне заједнице на овакве иступе, док туриста Шмит још на то све даје себи за право да прозива српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић и дијели јој савјете гдје је она јуче требала да буде.

"Срамно, бескрупулозно, бахато и крајње безобразно - најблаже су ријечи којима можемо да опишемо јучерашња обраћања и перформансе на комеморативном скупу у Поточарима, чиме су омаловажили властите жртве и потврдили шта је смисао сарајевског пројекта - Сребреница и Поточари", оцијенио је Додик.

Предсједник Вучић је човјек мира

На питање да прокоментарише веома тешке и неосноване прозивке које Бећировић упутио на рачун предсједника Александра Вучића, Додик је одговорио да је, за разлику од њих, Александар Вучић човјек мира, који увијек истиче важност очувања регионалне стабилности и добросусједских односа.

"Предсједник Вучић и Србија желе да имају најбоље односе са БиХ, јер је то у интересу српског народа у Републици Српској и БиХ. Никада није имао било какве друге намјере нити претензије, осим да брине о српском народу ма гдје он живио, што је сасвим нормално и оправдано", истакао је Додик.

Детаљи незгоде на путу Бањалука - Клашнице: Двије особе затражиле медицинску помоћ

Детаљи незгоде на путу Бањалука - Клашнице: Двије особе затражиле медицинску помоћ

Он је додао да ти изливи мржње и злобних порука из политичког Сарајева говори само о њиховом примитивизму и да не прихватају ништа што је добро, јер добри односи са Србијом су од значаја за БиХ, што њима очигледно није важно.

"Предсједник Вучић је опредијељен за поштовање Дејтонског мировног споразума и договор у оквиру БиХ, али исто тако очекује од БиХ да поштује територијални интегритет Србије. Подсјетићу само на Свесрпски сабор, скуп са којег су упућене само поруке мира и сарадње, али се дигла и кука и мотика да нападне само његово одржавање, као и Декларацију која предвиђа поштовање Дејтонског мировног споразума. Међутим, све те нападе побија само једна чињеница да је политика Александра Вучића у духу развоја добре регионалне сарадње, добрих односа између људи који су некада живјели у истој држави и у оквиру истог система", истакао је Додик.

Међународна заједница глува и слијепа на ратнохушкачку реторику муслиманских политичара

Он је нагласио да српски народ већ годинама свједочи свакодневним изливима мржње, србофобији и удруженим злочиначким порукама из бошњачког дијела Сарајева које нам упућују разни Дениси, Зукани, Раме, док звецкају оружјем, позирају и фотографишу се са упереним оружјем или изражавају жељу да "дају живот за БиХ" и постану, како то они кажу, шехиди, што довољно говори гдје се налази БиХ и гдје је, нажалост, српски народ сатјеран да живи и са ким да дијели исти простор.

"Међутим, на то све САД, Велика Британија и Њемачка ћуте и не реагују. Ми смо одавно навикли на њихове двоструке аршине и да су и глуви и слијепи на ратнохушкачку реторику и угрожавање Дејтона када је ријеч о муслиманима, али када ми одговоримо на те њихове ратне повике аргументима и чињеницама, одмах се дио међународне заједнице дигне и утркује ко ће прије да каже: 'Република Српска подрива Дејтон'. Дејтон вам подривају управо ти чије ви изјаве аминујете, које подржавате да звецкају оружјем и пријете Србима и Републици Српској, јер, како су и сами признали, они су ти који вежу коња гдје им аге кажу", констатовао је Додик.

Призор који топи срца: Беба угледала први пут маму водитељку на ТВ-у

Призор који топи срца: Беба угледала први пут маму водитељку на ТВ-у

Упркос овој безобразној и безобзирној подршци бјелосвјетских моћника политичком Сарајеву, њиховој унитаристичкој политици и сталним нападима на све што је српско, рекао је Додик, муслимани ће кад тад морати напустити те своје ровове и помирити се са чињеницом да БиХ није бошњачка, да им то није бабовина, већ државна заједница Срба, Хрвата и Бошњака, састављена од два ентитета.

Све што раде једнострано, мимо договора, консензуса, навео је Додик, само се њима обија о главу, јер одлази им Марфи, отићи ће и Шмит, а овдје остају да живе три народа у два ентитета.

"Они на све начине раде на томе да Републику Српску и Србе у БиХ изопште из свега у сопственој земљи - игнорише се трочлано Предсједништво БиХ, Министарство иностраних послова у Савјету министара ради самостално, иако је подређено Предсједништву, а са друге стране нас оптужују за подривање Дејтона, санкционишу, уцјењују, док Дејтон подривају, и већ су га добрано развалили Марфи и Шмит, заједно са овима који вежу коња гдје им ага каже", рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је додао да су тако и јуче у Њујорку приватно организовали изложбу, одржали комеморацију о страдању Бошњака у Сребреници, без било какве сагласности три народа и два ентитета.

Додик је рекао да је срамно да се у Њујорку обиљежава страдање једног народа у протеклом грађанском рату у БиХ, док се остале жртве не признају.

"То није реалност, то нису чињенице, већ фалсификат фалсификата. Евидентно је да се преко БиХ, и то преко леђа Срба, преламају амерички и разни бјелосвјетски интереси који су усмјерени искључиво против Срба. Коначни циљ је стварање унитарне БиХ, укидање Републике Српске, протјеривање Срба и отимање имовине коју би искориштавале свјетске силе за своју корист.

Ми то знамо, као што зна и наш народ. Циљ је оправдати прошлост, да би се оправдала будућа дешавања која планирају а која нису нимало добра за Републику Српску и српски народ. Притисци су огромни и од САД, и ЕУ и НАТО пакт. Нећемо попустити, бар неће ово политичко руководство, на чијем сам челу, иако је под страшним уцјенама, притисцима, санкцијама, судским процесима, али неће дозволити да се уништи оно што је крвљу брањено и одбрањен", поручио је предсједник Српске.

Граорац: Никада више нећемо дозволити са српске жртве буду маргинализоване

Граорац: Никада више нећемо дозволити са српске жртве буду маргинализоване

Он је констатовао да никада не може једнострана пробошњачка политика, фалсификовање података и искривљивање историје побиједити факте и истину.

Мајка Добрина Продановић симбол српских мајки хероја

Осврнувши се на сталне приче да ће резолуција о Сребреници, која је донесена на незаконит и сумњив начин у Генералној скупштини УН-а са 84 гласа, иако УН има 193 земље чланице, допринијети помирењу у БиХ, предсједник Српске је упитао о каквом они помирењу говоре када за њих постоје само бошњачке жртве!?

"С чиме да се миримо, са једностраним организовањем комеморације о бошњачким жртвама, са тим да је крвник и злочинац Насер Орић слободан човјек, да је Сарајево етнички очишћено од Срба, да су стотине хиљада људи побијени, да се миримо са судбином покојне мајке Добрине Продановић, која је грлила лобању сина, мајком која ће заувијек остати симбол страдања Срба у околини Сребренице, са лажима да је њена црна марама мање вриједна од бијеле мараме Мунире Субашић, чија слика доминира на изложби у Њујорку, а која се јавно хвали да има примања 4.000 КМ од међународних организација, вишеспратнице у Сарајеву, џип и шта све не", упитао је Додик.

Он је нагласио да је мајка Добрина, чији је јединац Живан Продановић страдао од бошњачке руке, један од симбола уцвељених српских мајки, жена хероја, и то је истина, а не фалсификат.

Трамп реаговао на Бајденове најновије гафове

Трамп реаговао на Бајденове најновије гафове

Њена фотографија са лобањом, јединим земним остатком њеног убијеног сина, рекао је Додик, најпотресније је свједочење протеклог рата о злочинима који су учињени над српским становништвом у Подрињу.

Додик је упитао да ли они заиста мисле да ће ова резолуција допринијети да се миримо са злочином у Добровољачкој улици, Брчанској малти, убиствима српског народа посебно на велике црквене празнике, са смрћу дјечака Споменка Гостића који је живот дао бранећи своје село Јовиће на Озрену или 11-годишњег Слободана Стојановића, који се вратио кући да спаси свог пса, али су га дочекале крваве руке Шиптарке Елфете Весели, која се иживљавала над недужним дјететом.

"Има ли тих слика на изложби у Њујорку!? Да ли је била бар једне ријечи о српским жртвама? Наравно да није, јер они понављају своју мантру и лаж - муслимани су жртве, а Срби су агресори. И послије свега, поштујући сваку жртву, бол сваке мајке која је неизмјерна, занима ме да ли ове који су гласали за ову срамну резолуцију прогањају очи невине дјеце, посмртни остаци страдалих које су њихови најмилији 1995. године износили у најстрашнијем, највећем и најпотреснијем сарајевском егзодусу у 20. вијеку, јауци мајке Добрине и стотина српских мајки, које су туговале и боловале у својим домовима, а нису водиле политику и политичариле по судницама, улицама, Њујорку, Бриселу... Живјеле су са својим болом до смрти, достојанствено и поносно", истакао је Додик.

Помирења нема док све жртве не буду једнако поштоване

Он је указао да помирења нема и неће га бити док све жртве не буду једнако поштоване, док бол сваке мајке, кћерке и сестре не буде изједначена и равноправна.

Организација старјешина ВРС: Потребна правда и поштовање за све жртве

Организација старјешина ВРС: Потребна правда и поштовање за све жртве

Када већ тврде да резолуције мире, рекао је Додик, зашто није, по тој њиховој логици мирења, донесена резолуција о Њемачкој која је одговорна за два свјетска рата и 80 милиона мртвих, или о НДХ у којој су почињени незапамћени злочини над српском нејачи.

Он је навео да има хиљаду питања, али је увијек само један одговор - да су за Марфија, нелегалног Шмита и сву ту клику набијеђених политичара Срби криви за све у БиХ, и оно што се догађало јуче, и данас, а вјероватно и што ће се догађати и сутра.

Зато они данас сматрају да ми Срби, потомци оних који су страдали у њемачком и усташком геноциду, рекао је Додик, треба да аминујемо то што је једна Њемачка дала себи за право да буде коаутор такве једне резолуције о Сребреници на основу које праве изложбу и комеморацију у Њујорку, да један Кристијан Шмит, заговорник рехабилитације нацистичких генерала, нама држи слово и управља БиХ.

"Али, ми нисмо и нећемо никада тако нешто аминовати, јер све што се ради и што се радило није видјело ни права, ни правде, а посебно међународне. Све је погажено и срушено само да би се Срби урнисали, да би се том резолуцијом фалсификовала прошлост и укинула Република Српска. То је болесно, то је тешка болест и србофобија. Нека они лијече своју мржњу, јер су дотакли дно, а Република Српска ће бити вјечна, као и српски народ. Убијали су нас вијековима, али опет смо ту, своји на своме у својој отаџбини. Тако ће и остати, упркос свим њиховим лажима и притисцима", поручио је Додик.

Будућност БиХ могућа само по слову Дејтона, бошњачким политичарима нереални ратни циљеви важнији од судбине властитог народа

На питање да ли након свега БиХ има будућност, Додик је у интервјуу Срни одговорио да већ 30 година траје мрцварење људи у БиХ, који желе само да живе нормално, да имају могућност да раде и стварају, међутим, ратни циљеви су важнији бошњачком политичком вођству него њихов народ.

Хаос у Србији: Све више пацијената, на ВМА уносили додатне кревете

Хаос у Србији: Све више пацијената, на ВМА уносили додатне кревете

"Нажалост, ми живимо у земљи апсурда у којој се енергија троши на одбрану елементарних, статусних и Уставом загарантованих права, на одбрану Дејтонског мировног споразума на којем БиХ почива и то само зато што муслимани, уз подршку подобних Срба и Хрвата и западних земаља, не одустају од својих нереалних ратних циљева који подразумијевају стварање унитарне БиХ", истакао је Додик, додавши да све више сумња да постоји будућност и за дејтонску БиХ с обзиром да је Дејтон међународним интервенционизмом скоро па потпуно урушен.

Повјерење у БиХ је веома нарушено и то је цијена коју плаћамо, каже Додик, због правног насиља, једностраног и нелегалног урушавања Дејтонског споразума и приватизовање БиХ од бошњачких политичара уз подршку дијела међународне заједнице и антидејтонског дјеловања високих представника.

БиХ, истакао је предсједник Српске, може да постоји само по слово Дејтона и никако другачије, а будућност може имати уколико буду уважени интереси свих њених конститутивних народа, а не само једног, и уколико буде заснована на реалности, а не на илузији и теоријама завјера разних Дениса, Хелеза, Конаковића, Лагумџија и других.

"Да би могли говорити о будућности БиХ у складу са словом Дејтона, а не духом, то значи да прво мора доћи до дијалога политичких представника три конститутивна народа и два ентитета, без страног мијешања и интервенционизма, а затим ствари треба вратити у легалне и уставне токове. Правне државе нема ако се не поштује највиши правни и политички акт, а то је Устав, који је саставни дио Дејтонског мировног споразума.

Вулин: Зашто нико не разумије бол српских мајки из Подриња

Вулин: Зашто нико не разумије бол српских мајки из Подриња

Тек онда можемо да говоримо о некој будућности и могућности да овај народ почне да живи, да се почне радити за добробит оних који су нас бирали и указали своје повјерење. Све док не буде тако, будућност БиХ је веома упитна, а још упитнијом и неизвјеснијом је чине они који сваки дан одапињу ратне стријеле и упућују ратнохушкачке поруке, задојени мржњом и србофобијом", закључио је Додик.

Пратите нас и путем Вибера