Посланик

Којић: Уставни суд БиХ се ставио у функцију рушења уставног поретка

  • Извор: СРНА
  • 24.07.2024. 14:40

Уставни суд БиХ је одлукама које је доносио радио на рушењу уставне и дејтонске БиХ, што му не може бити улога, задатак и надлежност, оцијенио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Коментаришући данашњу одлуку крњег Уставног суда БиХ да привремено ван правне снаге стави Изборни закон Републике Српске, Којић је истакао да је потпуно јасно да овакав крњи Уставни суд и људи који доносе овакве и сличне одлуке раде по налозима, а не по Уставу и правним принципима.

Којић је рекао Срни да је ово још једна у низу неуставних одлука крњег Уставног суда који се ставио у функцију рушења уставног поретка БиХ и Републике Српске, што је свугдје у свијету окарактерисано као нонсенс и апсурд.

- То је апсурд који нас више не изненађује, јер то траје годинама - изјавио је Којић.

Према његовим ријечима, Изборни закон Републике Српске ни у једном тренутку није нарушио уставну и дејтонску структуру БиХ, већ је уредио систем у којем су Централној изборној комисији БиХ дата овлаштења да спроводи оно чега нема у Уставу БиХ и уставима ентитета.

- Потпуно је јасно и видљиво да се на нивоу БиХ спроводе избори који се тичу српског члана Предсједништва БиХ и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а локални и избори за Народну скупштину (Републике Српске), Представнички дом Федерације БиХ (ФБиХ) и предсједнике се спроводе у складу са изборним законима ентитета - навео је Којић.

Крњи Уставни суд БиХ саопштио је да је данас привремено ставио ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула до коначне одлуке Уставног суда о захтјеву за оцјену уставности овог закона.

Доношење привремене мјере дио је захтјева за оцјену уставности Изборног закона Републике Српске који је крњем Уставном суду БиХ поднио замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић.

Изборни закон усвојила је Народна скупштина Републике Српске 19. априла, а ступио је на правну снагу 17. јула.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.