ATV

Предсједник Српске

Додик: ЕУ је шанса Србима да живе на простору без граница, БиХ не може бити кућа једних

  • Извор: АТВ
  • 12.02.2024. 13:39

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да БиХ може бити једна  функционална  заједничка кућа Бошњака, Срба и Хрвата. Заједница два, односно три ентитета и да не може бити кућа једних, "у којој смо ми подстанари".

Он је истакао да српски народ жели земљу која функционише попут Европске уније у Европској унији, те да је ЕУ Србима шанса да живе у простору без граница.

"Чудно неко вријеме! Фебруар је, а у БиХ нема снијега! Упркос томе, у данима који долазе свако ће показати свој траг. Видјеће се јасно, као на длану, ко је спреман да буде господар своје судбине који служи свом народу, а ко судбину свог народа ставља у руке господара служећи њему. Видјеће се коме је ЕУ циљ, а коме изговор. Видјеће се ко гледа напријед, а ко у ретровизор", навео је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да је неко прије 30 година поставио погрешну дијагнозу болести од које болује БиХ.


"Веома битно да наши љекари прегледају генерала Младића“

"И ми смо се љутили на ЕУ зато што њихова терапија не дјелује, а они су се љутили на нас јер нисмо дисциплинован пацијент. Ако тражимо и желимо почетак преговора с ЕУ, морамо се понашати европски. ЕУ су њене чланице изградиле функционалном тако што су дефинисале оквир, принципе и правила која сви једнако тумаче и придржавају их се, чак и када нису потпуно задовољни", каже предсједник Српске и додаје:

"Наш оквир је Дејтонски споразум, али га неки желе тумачити како им одговара, иако је прецизно дефинисао надлежности, права и обавезе. Снага ЕУ почива на способности да се постигне договор који се поштује, код нас се договор сматра слабошћу. Снага се доказује свађом и изигравањем договора. Видјећемо постоји ли спремност да се то промијени".

Нагласио је да БиХ никад није била функционална, како у првим годинама послије Дејтона, тако и данас.


Горан Џонић остаје доживотно у затвору

Горан Џонић остаје доживотно у затвору

"Што је више надлежности са нивоа ентитета преношено на државни ниво, она је све лошије функционисала, губила је смисао дејтонске и постајала никаква. Разлог је што неки нису били посвећени спровођењу надлежности, већ како да од ентитета одузму нове и нове. Политика базирана на неостваривим циљевима водила је у ћорсокак. Видјећемо да ли се и то промијенило", наглашава Додик.

Предсједник јасно ставља до знања да није проблем у уставном оквиру БиХ, већ у мотивима и намјерама појединаца.

"Устав одражава реалну потребу баланса интереса три народа и два ентитета и подсјећа на правила САД или ЕУ и већ сам неколико пута рекао - није проблем у уставном оквиру, већ у мотивима и намјерама. Видјећемо постоје ли искрени мотиви. Не може се договор и компромис правити на искључивости. Ако није како хоћу, онда сте против БиХ. То је враћање на позиције које су довеле до трагедије", јасан је Додик.


"Фокс њуз" - Путин у пуној форми, а Бајден изгубљен и збуњен

Србија жели у ЕУ, Хрватска је у ЕУ, ми Срби желимо Републику Српску и БиХ у ЕУ с механизмима заштите као ЕУ. Ти механизми нису увијек свима по вољи, али они гарантују европску солидарност, поручује.

"А она није колико ће се коме дати. Него без обзира ко је колики, има једнака права. Желим земљу која функционише попут ЕУ у ЕУ, заједно са Србијом. Нама Србима ЕУ је шанса да живимо у простору без граница послије веома тешког 20. вијека. Ми ту шансу нећемо испустити. Али је немамо чиме искористити ако је цијена тога одустајање од Републике Српске, нашег права на  уређивање своје куће. БиХ може бити једна  функционална  заједничка кућа Бошњака, Срба и Хрвата. Заједница два, односно три ентитета. Не може бити кућа једних, у којој смо ми подстанари", закључио је предсједник Додик.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм