Predsjednik Srpske

Dodik: ЕU je šansa Srbima da žive na prostoru bez granica, BiH ne može biti kuća jednih

  • Izvor: ATV
  • 12.02.2024. 13:39

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da BiH može biti jedna  funkcionalna  zajednička kuća Bošnjaka, Srba i Hrvata. Zajednica dva, odnosno tri entiteta i da ne može biti kuća jednih, "u kojoj smo mi podstanari".

On je istakao da srpski narod želi zemlju koja funkcioniše poput Еvropske unije u Еvropskoj uniji, te da je ЕU Srbima šansa da žive u prostoru bez granica.

"Čudno neko vrijeme! Februar je, a u BiH nema snijega! Uprkos tome, u danima koji dolaze svako će pokazati svoj trag. Vidjeće se jasno, kao na dlanu, ko je spreman da bude gospodar svoje sudbine koji služi svom narodu, a ko sudbinu svog naroda stavlja u ruke gospodara služeći njemu. Vidjeće se kome je ЕU cilj, a kome izgovor. Vidjeće se ko gleda naprijed, a ko u retrovizor", naveo je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da je neko prije 30 godina postavio pogrešnu dijagnozu bolesti od koje boluje BiH.


"Veoma bitno da naši ljekari pregledaju generala Mladića“

"I mi smo se ljutili na ЕU zato što njihova terapija ne djeluje, a oni su se ljutili na nas jer nismo disciplinovan pacijent. Ako tražimo i želimo početak pregovora s ЕU, moramo se ponašati evropski. ЕU su njene članice izgradile funkcionalnom tako što su definisale okvir, principe i pravila koja svi jednako tumače i pridržavaju ih se, čak i kada nisu potpuno zadovoljni", kaže predsjednik Srpske i dodaje:

"Naš okvir je Dejtonski sporazum, ali ga neki žele tumačiti kako im odgovara, iako je precizno definisao nadležnosti, prava i obaveze. Snaga ЕU počiva na sposobnosti da se postigne dogovor koji se poštuje, kod nas se dogovor smatra slabošću. Snaga se dokazuje svađom i izigravanjem dogovora. Vidjećemo postoji li spremnost da se to promijeni".

Naglasio je da BiH nikad nije bila funkcionalna, kako u prvim godinama poslije Dejtona, tako i danas.


Goran Džonić ostaje doživotno u zatvoru

Goran Džonić ostaje doživotno u zatvoru

"Što je više nadležnosti sa nivoa entiteta prenošeno na državni nivo, ona je sve lošije funkcionisala, gubila je smisao dejtonske i postajala nikakva. Razlog je što neki nisu bili posvećeni sprovođenju nadležnosti, već kako da od entiteta oduzmu nove i nove. Politika bazirana na neostvarivim ciljevima vodila je u ćorsokak. Vidjećemo da li se i to promijenilo", naglašava Dodik.

Predsjednik jasno stavlja do znanja da nije problem u ustavnom okviru BiH, već u motivima i namjerama pojedinaca.

"Ustav odražava realnu potrebu balansa interesa tri naroda i dva entiteta i podsjeća na pravila SAD ili ЕU i već sam nekoliko puta rekao - nije problem u ustavnom okviru, već u motivima i namjerama. Vidjećemo postoje li iskreni motivi. Ne može se dogovor i kompromis praviti na isključivosti. Ako nije kako hoću, onda ste protiv BiH. To je vraćanje na pozicije koje su dovele do tragedije", jasan je Dodik.


"Foks njuz" - Putin u punoj formi, a Bajden izgubljen i zbunjen

Srbija želi u ЕU, Hrvatska je u ЕU, mi Srbi želimo Republiku Srpsku i BiH u ЕU s mehanizmima zaštite kao ЕU. Ti mehanizmi nisu uvijek svima po volji, ali oni garantuju evropsku solidarnost, poručuje.

"A ona nije koliko će se kome dati. Nego bez obzira ko je koliki, ima jednaka prava. Želim zemlju koja funkcioniše poput ЕU u ЕU, zajedno sa Srbijom. Nama Srbima ЕU je šansa da živimo u prostoru bez granica poslije veoma teškog 20. vijeka. Mi tu šansu nećemo ispustiti. Ali je nemamo čime iskoristiti ako je cijena toga odustajanje od Republike Srpske, našeg prava na  uređivanje svoje kuće. BiH može biti jedna  funkcionalna  zajednička kuća Bošnjaka, Srba i Hrvata. Zajednica dva, odnosno tri entiteta. Ne može biti kuća jednih, u kojoj smo mi podstanari", zaključio je predsjednik Dodik.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: