Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: У Сарајеву станује озбиљна мржња

  • Извор: Агенције
  • 18.08.2024. 08:36

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да сарајевска политика деценијама трује међунационалне и регионалне односе и да не постоје границе у њиховој нетрпељивости према свему што је српско.

Цвијановићева је навела да бошњачке опструкције када је ријеч о захтјеву за ангажманом хеликоптера МУП-а Србије ради пружања помоћи у гашењу пожара у Републици Српској само говоре о томе у каквом се амбијенту живи.

"Свега смо се нагледали у БиХ у посљедњих 30 година, али да неко нечињењем дословно и свјесно асистира ватреној стихији која гута десетине хектара Националног парка `Сутјеска`, а ви да одуговлачите да прихватите помоћ Србије која има неупоредиво моћније капацитете за гашење пожара, то је заиста ван сваке памети", рекла је Цвијановићева за београдску "Политику".

Да су у Сарајеву ту помоћ прихватили чим је понуђена, каже Цвијановићева, била би избјегнута оволика размјера штете коју је пожар проузроковао.

"Веома смо захвални Србији на помоћи, као и на свакој врсти подршке коју пружа Републици Српској", рекла је она.

Преминуо Ален Делон

Преминуо Ален Делон

Што је тиче БиХ, наводи Цвијановићева, званичници Републике Српске наставиће да се боре против сарајевских политичких пиромана, као и посљедица њиховог штетног дјеловања усмјереног против Српске и њених грађана.

Цвијановићева је истакла да нема разлога да буде оптимиста да би Бошњаци једном могли да прекину са оспоравањем односа Републике Српске и Републике Србије и кажу да је у реду да један те исти народ, који дијели једна ријека, сарађује.

"Немам разлог да будем оптимиста, јер вишедеценијска пракса показује да не постоје границе у њиховој нетрпељивости према свему што је српско. Примјере бих могла да набрајам данима, али довољно илустративна је блокада доласка хеликоптера из Србије", истакла је она.

Српски члан Предсједништва БиХ је навела да су више пута хеликоптери Републике Српске гасили пожаре на простору Федерације БиХ, јер је то ствар елементарне нормалности, хуманости и солидарности која треба да постоји упркос свим политичким неслагањима.

"У Сарајеву очигледно не мисле тако. Тамо станује озбиљна мржња. Погледајте насловнице сарајевских медија, у којима су предсједници Вучић и Додик изједначени са Луцифером и слично. А зашто? Зато што поштују Дејтонски мировни споразум, зато што се боре за свој народ и што боље односе Србије и Српске, не угрожавајући никога другог", указала је Цвијановићева.

Вехабија Сенад Рамовић Бецан убијен у окршају са полицијом

Вехабија Сенад Рамовић Бецан убијен у окршају са полицијом

Она је упитала како је на штету Бошњака неки заједнички пројекат Србије и Српске, попут аеродрома у Требињу, хидроелектране Бук Бијеле, ауто-пут који Београд треба да повеже са Бањалуком, па и Сарајевом?

"Да ли је интерес бошњачких привредника, превозника и грађана да путују лошијим, а не бољим и сигурнијим путевима? Наравно да није. Али то и даље не спречава сарајевску политику да додатно трује међунационалне и регионалне односе, што веома досљедно раде годинама, па и деценијама", рекла је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да највећа опасност за БиХ долази из Сарајева и да су сва друга објашњења и оптужбе на рачун Републике Српске настојања да се замагли реалност.

"У Сарајеву се узурпирају уставна овлаштења и приватизују заједничке институције с намјером да се ставе у функцију интереса само једног народа. У Сарајеву се блокирају средства која по основу расподјеле припадају Српској, пројекти који су важни за развој Српске, понуђена помоћ из Србије за гашење пожара итд", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у Сарајеву се распирује мржња према Србији и Републици Српској.

"Ако сте у стању да свјесно отежавате гашење пожара, заустављате некоме развојне пројекте, блокирате средства на заједничким рачунима која би и вашим грађанима значила, не учествујете у регионалним иницијативама које би користиле и вашем народу и привреди, онда то значи да је у позадини деструктивна и ирационална мржња, као и очити недостатак жеље да градите државу која би била свима по мјери. Онда није ни чудо што све то проузрокује реакцију из Српске", рекла је Цвијановићева.

Додик у Прњавору и Козарској Дубици

Додик у Прњавору и Козарској Дубици

Говорећи о бијесу бошњачких организација јер су представници ЕУ одали пошту српским жртвама у Братунцу, укључујући и директора Меморијалног цента у Поточарима Емира Суљагића, који је Европи запријетио да ће платити ради тог геста, Цвијановићева је навела да је то разумјела као болесну хистерију, крајње ниподаштавање српских жртава и као директну и монструозну пријетњу упућену Делегацији ЕУ у БиХ.

"Шта значи када некоме кажете, као што је он то учинио, да ће због нечега `паклено платити`? Свашта ми пада на памет, а ниједна од тих асоцијација није безазлена. Мада, видим да се правосуђе није превише потресло због ове пријетње. Било би занимљиво видјети како би одреаговали да је представник неког српског удружења изјавио нешто слично", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се Бошњацима и њиховим представницима већ деценијама опрашта све и свашта од њихових ментора, укључујући везе са Ал Каидом, довођење терориста за вријеме рата који су преко ноћи постајали држављани БиХ, па све до шуровања са разним државама које су освједочени непријатељи колективног запада.

''Америчка амбасада преузела улогу опозиције''

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић оцијенила је да је америчка Амбасада у Сарајеву, због спознаје да опозиција у Републици Српској стоји веома лоше, одлучила да пред локалне изборе преузме њихову улогу.

Поводом великог броја саопштења америчке Амбасаде у Сарајеву у протеклом периоду у којима се критикују власти Републике Српске и шаљу дестимулативне поруке потенцијалним инвеститорима, Цвијановићева је истакла да не би било згорег да се многе амбасаде у БиХ врате у оквире Бечке конвенције о дипломатским односима.

"Сигурна сам се овакво понашање у земљама из којих долазе не би толерисало ни 24 часа", рекла је Цвијановићева за "Политику".

Говорећи о писму које је министар иностраних послова у Савјету министар Елмедин Конаковић недавно писао западним престоницама молећи их да задрже ОХР у БиХ, Цвијановићева је рекла да Конаковић не представља БиХ и да је писао у своје име.

"Конаковић је само један од примјера упорног кршења уставних процедура од бошњачких политичара, а што се дешава у континуитету, а у континуитету се и толерише од тих истих странаца који тобоже бране дејтонски устав, а у ствари га разграђују заједно са својим бошњачким партнерима. То је пракса која деценијама урушава БиХ", рекла је Цвијановићева.

На познатој плажи на Јадрану забрањено купање

На познатој плажи на Јадрану забрањено купање

Што се тиче ОХР или улоге високог представника, Цвијановићева је истакла да ју је требало давно вратити у оквире Дејтонског споразума, а примат дати дијалогу између БиХ и ЕУ ако се жељело БиХ дати шанса да почне живјети живот нормалне демократске државе.

"Толерисати појаву да један појединац на примјер доноси законе умјесто демократски изабраних надлежних парламената, стварно не дјелује баш нормално, а ни демократски. Међутим, Конаковићу и њему сличнима треба страни тутор који ће бошњачке политичке жеље претварати у стварност и зато и пише то што је писао", рекла је Цвијановићева.

Она је указала да се предсједнику Републике Српске Милораду Додику и директору "Службеног гласника" Милошу Лукићу суди за оно за шта се никоме ни у једној демократској и уређеној земљи не би судило и да бошњачки политичари зато пишу писма по свијету и мољакају за останак оних који су им омогућили да се преко правосуђа обрачунавају са Републиком Српском и њеним изабраним представницима.

Нема краја безобразлуку западњака: Шта је са дипломатијом и кућним васпитањем?

Нема краја безобразлуку западњака: Шта је са дипломатијом и кућним васпитањем?

Када је ријеч о Уставном суду БиХ, Цвијановићева је указала да постоје одређени шаблони и да поједини станци подржавају приватизацију заједничких институција од Бошњака, а онда и њихове одлуке које су по правилу на штету Републике Српске.

"По општем увјерењу које влада у Републици Српској, Уставни суд је својим одлукама, којима је креирао нова уставна рјешења умјесто да је штитио постојећи устав, био генератор многих политичких криза у БиХ. Стога се и тражила његова реформа како би та институција добила неопходни кредибилитет, а његове одлуке не би биле тема за упорне расправе и кризе", рекла је она.

Цвијановићева је истакла да то очито није у интересу оних који на сваки начин настоје централизовати БиХ, а онда оптужују Републику Српску јер се противи девијацијама које су у уставном систему земље направиле разне интервенције високих представника или одлуке тог суда.

"Реформи Уставног суда, али и редовног правосуђа треба приступити на озбиљан и одговоран начин да би, с једне стране, постојала ефикасна заштита устава, а с друге стране и општа правна сигурност свих грађана и привредних субјеката. Зашто се неки томе опиру, треба питати бошњачке политичаре и поједине стране амбасаде", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да будућност власти на нивоу БиХ може почивати само искључиво на дијалогу представника три народа без обзира на аспирације појединих политичких партија да се представљају као грађанске.

"А истински дијалог биће могућ тек онда када политичко Сарајево престане да машта о златним рибицама са стране које ће им на тацни испоручити унитарну БиХ", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:15 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.