Бањалука

Нема краја безобразлуку западњака: Шта је са дипломатијом и кућним васпитањем?

  • Извор: АТВ
  • 17.08.2024. 19:29

Докле иде безобразлук и мијешање странаца у унутрашња питања у Српској и БиХ? То је питање на које је последњих мјесеци, све теже дати одговор.

На листу западњака који себи дају за право да коментаришу институције Српске, и притом лажу, још једном се уписао и Михаел Бранд, посланик у њемачком Бундестагу.

У интервјуу једном сарајевском порталу изнио је низ увреда и злурадих коментара на рачун Републике Српске, њених институција и предсједника. То да мрзи Србе и све српско, јасно је и птицама на грани. Његово лично мишљење не би требало да буде много битно. Чињеница је ипак да је Брант члан ЦДУ, једне од највећих политичких структура у Њемачкој.

"Иако се ради о њемачком држављанину, иако би требало да заступа одређене норме дипломатског понашања, ако ништа, кућног васпитања, он то својом изјавом није показао. Тако да, не би му давао на значају. На значају бих давао изјавама као што су господин Пенс који је позвао Републику Српску и БиХ да заједно повећају сарадњу", каже Лучиано Калужа, бивши генерални конзул БиХ у Франкфурту.

Ничег дипломатског, примјереног и културног одавно нема у изјавама и писанијама америчког амбасадора у БиХ. Безобразлук и фрустрације Мајкла Марфија помјерили су све границе нормалног. А том лудилу у политичком Сарајеву одушевљено аплаудирају.

"Они сматрају да смо ми њихова колонија. Јер кад сте ви моја колонија, ја имам право да се према вама односим како ја желим иупућујем поруке како ја желим. Дакле да би се вратили у оквире нормалног дипломатског понашања, ми морамо прво  унутар БиХ урадити деколонизацију, да би могли да имамо равноправан однос са дипломатама", наглашава Калужа.

Аплауза из Српске, на демонстрацију силе Запада нема, и неће га бити. На Марфијеве ударе на људска и радничка права, слободу говора, финансије и имовину Српске, народ овдје другачије одговара.

"Да су безобразни и дрски и немам ријечи да кажем за њих",

"Поручио би им да воде у својој кући ред",

"Врло кратко и једноставно нека се губе одавде и нека нас пусте на миру",

"И опстају тако, он има 20-30 хиљада плату, што не би нападао Додика, причај, причај, измишљај...",

"Доста нас има издајника, ова опозиција, то продане душе, ал он продаје сад мене и овог и оног, али он продаје будућност дјеце оне која ће се родити",

"Не могу они ништа", само су неке од порука грађана Српске.

Када се све сабере и одузме, порука из Српске страним дипломатама, онима који се тако називају, али и онима који им тапшу по раменима, је јасна.  Ако БиХ заиста желите на карти свијета и на европском путу, не правите од ње више колонијализовану земљу, ударајући на Дејтоном загарантовану Републику Српску. Ако ћете, умјесто са нама, причати само о нама, довиђења, гудбај и ауфидерзен. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм