Постављена табла

На познатој плажи на Јадрану забрањено купање

  • Извор: Агенције
  • 18.08.2024. 08:31

На познатој плажи на Јадрану забрањено купање и државни инспекторат поставио је плочу забране купања на плажи Ичићи јер су испитивања показала да су на почетку те плаже повећане вриједности бактерије Ешерихија коли.

Стање се прати, а све остале кварнерске плаже су погодне за купање и море је на њима углавном доброг квалитета, пише Дневник.

Изјавила је то у суботу шеф Одсјека за санитарну микробиологију и биологију околине у Наставном заводу за јавно здравство Приморско-горанске жупаније Дарија Вукић Лушић, подсјетивши како је све почело 14. августа, када су добили пријаву грађана о могућем онечишћењу плаже у Ичићима.

Радници Завода узели су тада узорак, који је очитан 15. августа и утврђене су повишене концентрације Ешерихије коли, изнад дозвољених. О томе су обавијестили све мјеродавне службе, Град Опатију, комунално друштво Либурнијске воде, Државни инспекторат и надлежно министарство.

Преминуо Ален Делон

Преминуо Ален Делон

Узорковање је поновљено 16. августа те су на почетку, на источном дијелу плаже, према марини, узета два узорка и оба су незадовољавајућа. Узорци са средине плаже су добро оцијењени, а море на крају плаже је изврсне каквоће.

Шеф Одсјека за санитарну микробиологију и биологију околине у Наставном заводу за јавно здравство Приморско-горанске жупаније Дарија Вукић Лушић рекла је да ће се наставити узорковање на плажи Ичићи, до престанка онечишћења. Када се утврди први задовољавајући узорак, према прописима се чека се још три дана да се направи потврдни узорак у року од недјељу дана, као још једна провјера, а потом се плоча са забраном купања може скинути.

Тренутно нема пријављених случајева обољелих, који би се доводили у везу с онечишћењем те плаже, додала је.

Рекла је и да су критеријуми у Хрватској, на примјер за Ешерихију коли, нешто строжи од европских и да сунце најбоље и најбрже редукује повишене концентрације.

Вехабија Сенад Рамовић Бецан убијен у окршају са полицијом

Вехабија Сенад Рамовић Бецан убијен у окршају са полицијом

Дарија Вукић Лушић објаснила је да су микробиолошки параметри који се прате, бактерије ешерихија коли и ентерококи, у ствари индикатори микробиолошког онечишћења, саме по себи нису опасне, него указују на то да је вода дошла у контакт с фекалним отпадним водама, у којима могу бити патогене врсте.

"Ешерихија коли коју мјеримо је нормални становник у људском дебелом цријеву, сама по себи није проблем, али статистички указује ако је неко био болестан и носи салмонелу, шигелу и друге патогене бактерије, постоји већа могућност да је то завршило у отпадној води и представља опасност од ширења заразне болести", наводи.

Узданица ПДП-а ликује због угрожене егзистенције појединих грађана Српске

Узданица ПДП-а ликује због угрожене егзистенције појединих грађана Српске

Најчешће су то блаже болести, углавном гастроинтестиналне, ријетко озбиљне и блажег тока, кожна обољења, инфекције отворених слузница, ока, уха, грла, носа. Најчешће се ни не пријаве па нема прецизних података и спонтано прође.

На питање о стању на осталим плажама, рекла је да је стање на свим плажама у Приморско-горанској жупанији добро.

Узоркује се рутински, углавном је 95 одсто или више изврсних локација, а све су прихватљиве за купање. Плажа у Ичићима је једина у Жупанији на којој је ове сезоне забрањено купање у мору.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:15 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.