Srpski član Predsjedništva BiH

Cvijanović: Američka ambasada pokušava da nas ubijedi da veću pravnu snagu ima nečija izjava od Ustava

  • Izvor: SRNA
  • 12.06.2024. 13:26

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da to što Ambasada SAD u Sarajevu pokušava da ubijedi javnost da veću pravnu snagu ima nečija izjava od Ustava najbolje svjedoči o duboko potcjenjivačkom odnosu prema BiH, njenom suverenitetu i vladavini prava uopšte.

Na pitanje Srne da prokomentariše tvrdnje Ambasade SAD da "imovina pripada državi, a ne entitetima", pozivajući se pri tome na izjave pomoćnika državnog sekretara Džejmsa O’Brajena, a ne na Dejtonski sporazum, Cvijanović je rekla da je vidjela da su se raspisali, ali nije vidjela da su odgovorili na kratko i jasno pitanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Umjesto da su citirali Ustav i Dejtonski sporazum, oni su se pozvali na izjavu O' Brajena kao da je izjava bilo kojeg stranog ili domaćeg zvaničnika izvor prava", istakla je Cvijanović.

Ambasador Marfi pobrkao lončiće: Srpski sabor odgovor na američki haos, Srpska ne krši Dejton

Ambasador Marfi pobrkao lončiće: Srpski sabor odgovor na američki haos, Srpska ne krši Dejton

Nažalost, dodala je ona, Ustavni sud BiH je donosio mnoge odluke pod direktnim uticajem stranog faktora, koje nisu bile u funkciji zaštite Ustava, već isključivo usmjerene na stvaranje novog ustavnog ambijenta.

"Nered u kojem danas živimo i nastao je zbog takvih pojava koje su hraneći političke apetite jednih, nastojali uporno da oduzimaju prava drugima", konstatovala je Cvijanović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je juče na tvrdnje Ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum institucije BiH i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

Dodik: Kada Marfi čuva Dejtonski sporazum isto kao kada koza čuva kupus - propast zagarantovana

Dodik: Kada Marfi čuva Dejtonski sporazum isto kao kada koza čuva kupus - propast zagarantovana

Iz Ambasade SAD su naveli da "nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa imovinom u BiH" pozvali se na govor pomoćnika državnog sekretara Džejmsa O'Brajena da je "polazna tačka i dalje jasna - imovina pripada državi".

Pratite nas i putem Vibera