При Амбасади БиХ

"Црвено свјетло" за војне аташее у Загребу

  • Извор: АТВ
  • 02.07.2024. 19:19

Надлежне институције у Загребу нису дале "зелено свијетло" за војне аташее при Амбасади БиХ.

Како пишу медији, бригадири Мирсад Стабанчић и Изудин Скопљак, нису добили сагласност, а разлог за такво понашање Хрватске јесте што су њих двојица били у саставу злогласне Седме муслиманске бригаде. Та бригада остала је упамћена по злочинима над Хрватима током муслиманско-хрватског сукоба у грађанском рату у БиХ. 

"Сусједна Хрватска која води рачуна о безбједности своје државе, па неће дати агремане лицима која имају сумњиву прошлост, подсјетила је нас овдје у Републици Српској да има много неистражених и неиспричаних прича о протеклом рату као и на тужну истину да онај који је учествовао у рату као војник или официр у Војник Републике Српске може бити само агресор или ратни злочинац док онај који се борио на супротној, бошњачкој  страни или је херој или жртва“, каже стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

Како је дошло до овог дипломатско-војног скандала, од министра Зукана Хелеза нисмо сазнали. Наши позиви и мејлови остали су без одговора. Струка каже да се овакав скандал са сусједном земљом није смио догодити. 

"Наравно да је то само дрскост, безобразлук и упорност те тзв. дипломатије која долази из федералног дијела, односно из бошњачког корпуса. Знали су о чему се ради, знали су у чему је проблем. Овдје нису испоштоване све оне процедуре које су требале бити, ни сви они савјети и упуте. Зашто се само инсистира код српског народа да кадрови који су везани за протекли одбрамбено-отаџбински рат не смију нигдје ништа у држави обављати? На томе јако инсистирају и на томе су јако упорни. Са друге стране кад се догоди њима, онда занемарују“, каже декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука Слободан Жупљанин.

Нови приједлози за војне аташее у Загребу требали би се наћи пред члановима Предсједништва БиХ већ на сљедећој сједници. 

Наиме, Министарство одбране БиХ доставља Предсједништву БиХ списак најбоље рангираних кандидата за избор и именовање војно-дипломатских представника у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ. Предсједништво доноси одлуку ко ће од три кандидата бити именовани на те позиције, с тим да не мора бити први са листе најбоље рангираних.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм