Муџахедин

Борац из БиХ признао кривицу за терористички напад у САД

  • Извор: СРНА
  • 02.08.2024. 20:29

Тројица мушкараца оптужена за планирање терористичких напада у САД 11. септембра 2001. године постигла су договор с америчким властима, а међу њима је и Пакистанац који се борио као муџахедин у БиХ.

У питању су Халид Шеик Мухамед, који се у БиХ борио као муџехдин, затим Валид Мухамед Салих Мубарак бин Атах и Мустафа Ахмед Адам ел Хавсави који су годинама били заточени у бази америчке морнарице Гвантанамо на Куби, пише "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Према детаљима признања, наводи овај лист на свом порталу, они ће се изјаснити да су криви у замјену за то да тужилаштво пристане да не тражи смртну казну.

Први од њих, који се с Осамом бин Ладеном сматра мозгом операције напада на куле у Њујорку, је Пакистанац који је у више наврата долазио у БиХ да би се борио као муџахедин, пише "Вечерњи ба".

''Марфи је недоречен тип''

''Марфи је недоречен тип''

Боравак Пакистанца у БиХ забиљежиле су домаће службе, али и америчке као резултат дуготрајних испитивања те обавјештајних података о његову кретању.

Како се наводи, један документ постао је доступан након преметачине наводне хуманитарне организације у Сарајеву која је као параван била дио глобалне мреже подршке Ал Каиди, али и забиљешкама домаће обавјештајне агенције, пише "Вечерњи".

Наиме, Шеик Мухамед је као радник хуманитарне организације Биновеленс интернешнел фаундејшен /БИФ/ 25. септембра 1995. године привремено боравио у сарајевском насељу Бјелаве на кућном броју 11.

Додик пита Марфија: Зашто сте због личног хира и фрустрације оставили стотине људи без основног људског права?

Додик пита Марфија: Зашто сте због личног хира и фрустрације оставили стотине људи без основног људског права?

Служба државне безбједности је 19. новембра 1995. направила забиљешку наслова "Држављани, организације и институције из афроазијских земаља који бораве и дјелују на нашем подручју – Пресјек сазнања и приједлог мјера".

"Вечерњи" наводи, позивајући се на извјештај посебног америчког одбора за 11. септембар, да то није био једини долазак Пакистанца у БиХ.

Према том америчком извјештају, за Халида Шеика Мухамеда конкретно се наводи како је "1992. године провео неко вријеме борећи се на страни муџахедина у БиХ подржавајући те напоре финансијским донацијама".

''Острашћеним саопштењем Марфи показао да се савршено уклопио у сарајевску чаршију''

''Острашћеним саопштењем Марфи показао да се савршено уклопио у сарајевску чаршију''

У извјештају пише да је Бин Ладенова војска тајно пружала финансијску и другу подршку терористичким активностима, а мрежа је укључивала велико пословно предузеће на Кипру, пословницу у Загребу, канцеларију БИФ-а у Сарајеву која је подржавала муслимане у њихову сукобу са Србима и Хрватима и невладину организацију у Бакуу у Азербејџану.

Такође, у том извјештају се наводи да је Бин Ладен искористио већ успостављени ТВРА са сједиштем у Бечу, чије су подружнице биле Загреб и Будимпешта и преко те организације финансирале су се тзв. Армија БиХ и бошњачка страна, док је значајан дио новца усмјераван за мрежу "Ал Каиде".

Марфи - освједочени србомрзац

Марфи - освједочени србомрзац

Халид Шеик Мухамед је током испитивања у Гвантанаму признао да је био у БиХ између 1993. и 1996. године, гдје се враћао други пут.

Према америчким обавјештајцима, повезује се с једним терористичким бомбашким нападом у Загребу.

Такође, према детаљима испитивања, његово присуство у БиХ поклопило се с полицијским налазима и бомбашким нападом на станици у Загребу.

Извјесни Халид бин Мухамед бин Абдалах ел Михдар и Навах Хазми, који су саудијски држављани рођени у Меки, помињу се као особе које су биле у иницијалној групи одабраних који су већ били искусни муџахедини, напомиње "Вечерњи".

Спорни говор Мајкла Марфија на пријему

Спорни говор Мајкла Марфија на пријему

Додаје да су они заједно путовали на Балкан, гдје су се борили у редовима "босанских снага". Неколико пута су посјетили Авганистан, а 11. септембра 2001. су били "распоређени у авион као отмичари који су се закуцали у куле".

Пратите нас и путем Вибера