Извртање теза

Спорни говор Мајкла Марфија на пријему

  • Извор: АТВ
  • 04.07.2024. 19:13

Да ли говор или стајлинг - не зна се шта је било спорније код Мајкла Марфија на обиљежавању 4. јула, Дана независности САД-а.

Ништа мање спорни нису били ни гости. Први људи тужилаштва из Српске, стигли су на Марфијеву журку. Руковање и честитке Марфију пале су од главног тужиоца Републичког јавног Тужилаштва и њеног замјеника Жељке Радовић и Миодрага Бајића. Стигла је и републички тужилац Сања Тадић Стојисављевић, али и главни тужилац ОЈТ Бањалука Младен Митровић.

А имали су од Марфија шта и да чују. Када је ваљда требало да прича о Америци поново је алудирао на Српску. Тврдио је и у званичном говору да је Сарајево било опкољено што присутним Србима није сметало да слушају. А усудио се и да помиње Дејтонски споразум у који управо Марфи највише задире. 

"Данас у БиХ постоје политички лидери који настоје срушити оно што смо заједно изградили, који нападају темељна права и слободе својих бирача, који своје корумпиране интересе стављају испред просперитета људи које тврде да представљају, који раздиру ткиво бх. друштва бавећи се политиком подјела умјесто да настоје залијечити ране прошлости и који су намјерили поцијепати Дејтонски мировни споразум", рекао је Мајк Марфи, амбасадор САД-а у БиХ.

Када Марфи каже да неко цијепа Дејтонски споразум, сигурно је мисли на себе, порука је из Српске. То доказује јер је поменуо и  институције које Дејтон чак ни не предвиђа. Док Марфи прича о корупцији и ратнохушкачкој политици, тада мисли на политичаре у Федерацији јер је познато да такве поруке стижу само из другог ентитета, став је у Српској. 

"Ја претпостављам да је мислио на политичаре у ФБиХ када је говорио о корумпираним политичарима, да је мислио на Конаковића који се доводи у везу са нарко картелима и Раму Исака који се дружи са пресуђеним убицама или Зукана Хелеза који има више пресуђених кривичних дјела", рекао је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у НСРС.

Није први пут да Америка изврће тезе посебно по питању Дејтона. Апсурдно је то што су управо представници Републике Српске чувари Дејтона, а трпе највеће притиске из америчке амбасаде. За то вријеме Америка само руши сваки покушај договора порука је представника Српске у бх. институцијама.

"Видјели сте и сами да смо имали више пута случај када се договоре нешто представници власти у БиХ да се Марфи потруди да развали договор, они не желе ништа добро БиХ , ми смо то у Републици Српској давно схватили, међутим, наши партнери у Федерацији нису то схватили и мисле да су им Американци пријатељи", рекао је Мирослав Вујичић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Да су Американци ријетко коме пријатељи јасно је и из остатка Марфијевог говора. Набројао је када и како је Америка помагала БиХ, заборављајући да помене бомбе којима су засипали Србе током рата и заборављајући и да управо ових дана бројним радницима санкционисаних фирми крше основна људска права. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:20 Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

    ''Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

  • 12:20 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм