Vojkovići

“Bh. Alkatraz” ne može naći ljekara: Na konkurse se niko ne prijavljuje

  • Извор: Глас Српске
  • 09.03.2023. 08:07

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, poznatiji kao “državni zatvor” u Vojkovićima, duže vrijeme ne uspijeva da zaposli ljekara jer se, kako je potvrđeno “Glasu Srpske”, na konkurse niko ne prijavljuje.

Zatvor u Vojkovićima koji neki mediji zovu i “Bh. Alkatraz” prostire se na 24.000 kvadratnih metara i godinama je opisivan kao jedan od najvećih zatvorskih kompleksa u BiH te i u regionu.

Kakvo je stanje unutar tih zidina nadomak Istočne Ilidže provjerili su, u dva navrata lani, i članovi Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima koja funkcioniše pri Parlamentu BiH.

Prema izvještaju, koji je potpisao predsjednik te Nezavisne komisije Mile Lasić, prvi put su zatvor posjetili u maju, a zbog predstavki odnosno žalbi zatvorenika koje su pristizale na njihovu adresu.

U Zavodu je lani, u prosjeku, prema podacima boravilo oko 230 zatvorenika, a počelo se ozbiljno s radnim angažmanom zatvorenika na raznim poslovima. Ipak, tokom prve posjete je, uz navođenje žalbi koje su podnosila zatvorena lica, istaknuto da veliki problem predstavlja nedostatak ljekara jer se na dva konkursa niko nije prijavio.

Tokom posjete obavljen je i povjerljivi razgovor sa zatvorenikom koji je u više navrata pisao Nezavisnoj komisiji, a posljednji zahtjev se odnosi na pitku vodu jer je tražio da im stalno bude dostupna što je od rukovodstva Zavoda zatraženo i kroz jedan zaključak Nezavisne komisije.

Sljedeća posjeta bila je početkom decembra. Članovi komisije su tada, prema navodima iz akta, naveli da resocijalizacija zatvorenika ide prema planu, ali da i dalje veliki problem predstavlja nedostatak ljekara jer trenutni ide u penziju, a prijem novog je dugotrajan proces.

Upravnik Zavoda u Vojkovićima Siniša Perković za “Glas” otkriva da bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude raspisan novi konkurs za ljekara.

“Do sada smo imali dva-tri konkursa i niko se nije prijavio. Mislim da će u narednih sedam dana ponovo biti objavljen konkurs i čini mi se da bi sada mogao da bude povoljniji epilog, odnosno da dođe neko od ljekara”, istakao je Perković.

Tvrdi da ovaj problem nije izolovani slučaj samo u “državnom zatvoru” već da se s tim suočavaju i u ostalim kazneno-popravnim zavodima.

“Niko se ne prijavljuje. Vjerovatno su plate manje nego na ostalim mjestima i tako to, pa ih i izbjegavaju”, rekao je Perković.

Zatvorenici su, prema podacima iz izvještaja Nezavisne komisije, imali primjedbe na odnos zatvorskog osoblja prema njima. Sumirajući stanje onog što su vidjeli, predložili su Parlamentu BiH da usvoji njihov izvještaj, uz preporuke da je potrebno raditi na unapređenju zatvorskog tretmana i na povećanju broja odgajatelja i zavodskih čuvara.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH otvoren je krajem 2020. nakon brojnih problema koji su pratili izgradnju od polaganja kamena-tameljca 2006. godine.

Svaka ćelija u kojoj je smješten po jedan zatvorenik površine je 12 kvadratnih metara, a izgradnja i funkcionisanje zatvora u potpunosti su, kako tvrde nadležni, usklađeni s evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 40 miliona KM, a novac za gradnju su obezbijedili BiH i donatori. Najveći donator je EU, koja je učestvovala sa 10,8 miliona evra.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином