Тема дана

Бесмисао мијешања страног фактора у БиХ

  • Извор: АТВ
  • 10.05.2024. 20:37

"Поштујем Шмитове одлуке, немам шта ту проблематизовати. Знате како кажу, вежи коња гдје ти ага каже", рекао је ово Елмедин Конаковић, министар спољних послова у Савјету министара БиХ.

Како ово уопште може да буде нормално? Ди ли уопште можете да замислите да неко ко је министар спољних послова земље за коју тврди да је независна и суверена, може да изговори овакво нешто након што неки странац наметне измјене закона? Вежи коња гдје ти ага каже је одговор Елмедина Конаковића на наметнуте одлуке Кристијана Шмита у вези изборног закона. И то што је овај човјек рекао тек тако лагано и опуштено, са чак и благим осмјехом, јер ваљда би требало да буде смијешно или симпатично што је рекао ‘’Вежи коња гдје ти ага каже’’, најбоље показује бесмисао ове колонијалне прћије зване БиХ. О чему онда и с ким причати и договарати се за било шта? Чему постојање парламентарне скупштине, једине која може и треба да доноси законе, чему онда постојање тог истог несрећног Конаковића ако ће радити оно што му неки Шмит нареди? Потпуно сумануто, ненормално и погрешно на милион начина. О чему онда причати са муслиманима? Отприлике је то став који долази из Републике Српске.

И представници Републике Српске у заједничким институцијама, који сваки дан гледају како се муслимански изабрани представници додворавају страном фактору, кажу да нису више сигурни да може да постоји било какав домаћи договор. Све је звучало тако обећавајуће након договора у Лакташима који су муслимани погазили након што су странци рекли да им се договорено не допада. Странцима не одговара да се о најважнијим законима договоре домаћи политичари, а муслиманима није спорно да на састанцима кажу једно, а раде друго ако се то тим истим странцима не допадне.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм