Tema dana

Besmisao miješanja stranog faktora u BiH

  • Izvor: ATV
  • 10.05.2024. 20:37

"Poštujem Šmitove odluke, nemam šta tu problematizovati. Znate kako kažu, veži konja gdje ti aga kaže", rekao je ovo Еlmedin Konaković, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH.

Kako ovo uopšte može da bude normalno? Di li uopšte možete da zamislite da neko ko je ministar spoljnih poslova zemlje za koju tvrdi da je nezavisna i suverena, može da izgovori ovakvo nešto nakon što neki stranac nametne izmjene zakona? Veži konja gdje ti aga kaže je odgovor Еlmedina Konakovića na nametnute odluke Kristijana Šmita u vezi izbornog zakona. I to što je ovaj čovjek rekao tek tako lagano i opušteno, sa čak i blagim osmjehom, jer valjda bi trebalo da bude smiješno ili simpatično što je rekao ‘’Veži konja gdje ti aga kaže’’, najbolje pokazuje besmisao ove kolonijalne prćije zvane BiH. O čemu onda i s kim pričati i dogovarati se za bilo šta? Čemu postojanje parlamentarne skupštine, jedine koja može i treba da donosi zakone, čemu onda postojanje tog istog nesrećnog Konakovića ako će raditi ono što mu neki Šmit naredi? Potpuno sumanuto, nenormalno i pogrešno na milion načina. O čemu onda pričati sa muslimanima? Otprilike je to stav koji dolazi iz Republike Srpske.

I predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama, koji svaki dan gledaju kako se muslimanski izabrani predstavnici dodvoravaju stranom faktoru, kažu da nisu više sigurni da može da postoji bilo kakav domaći dogovor. Sve je zvučalo tako obećavajuće nakon dogovora u Laktašima koji su muslimani pogazili nakon što su stranci rekli da im se dogovoreno ne dopada. Strancima ne odgovara da se o najvažnijim zakonima dogovore domaći političari, a muslimanima nije sporno da na sastancima kažu jedno, a rade drugo ako se to tim istim strancima ne dopadne.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program