Министар финансија и трезора

Амиџић: Рад заједничких институција компликован, као и политичка ситуација

  • Извор: СРНА
  • 16.07.2024. 18:59

Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић оцијенио је данас да је рад Парламентарне скупштине и Савјета министара у БиХ компликован и комплексан, каква је и политичка ситуација.

"Усвајање било ког документа и закона подразумијева политички консензус, минимум политичког консензуса и неког договора врло комплексног и напорног. Једноставно то је оно што одсликава БиХ", рекао је Амиџић новинарима.

Када је ријеч о броју усвојених закона, Амиџић је истакао да је задовољан оним што је дефинисано програмом и усвојено, те додао да се поставља питање о европским законима.

Амиџић: Буџет усвојити по хитном поступку

Амиџић: Буџет усвојити по хитном поступку

"Ту је, прије свега, апострофиран углавном рад Савјета министара. Усвојили смо довољан или значајан број тих закона, а истовремено омогућили да оне ствари које су биле надлежности Федерације БиХ и Републике Српске остану у надлежности ентитета", додао је Амиџић.

Очекује да и Дом народа у петак подржи буџет

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изразио је задовољство што је буџет институција БиХ данас добио подршку Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и изразио наду да ће га и Дом народа подржати на сједници у петак, 19. јула.

Амиџић је нагласио да је усвајањем буџета избјегнута ситуација која би се евентуално могла појавити у четвртом кварталу, те напоменуо да је структура трошкова у 2024. години различита у односу на структуру трошкова у 2023. години.

Амиџић: Усвојили смо два важна документа

Амиџић: Усвојили смо два важна документа

Он је рекао да је важно да је настављено рационално понашање када је ријеч о буџету.

"Када говорим о тој рационалности, мислим на то да је издвајање ентитета Републике Српске и Федерације БиХ за финансирање заједничких институција остало на нивоу као претходних година 1,20 милијарди КМ и имали смо повећање 40 милиона КМ које је везано за дивиденду од Централне банке", рекао је Амиџић новинарима.

Он је поновио да није задовољан структуром буџета, истичући да то представља ствар политичког договора јер је ријеч о потрошачком буџету гдје је готово милијарда КМ потрошена на плате унутар институција БиХ и око 200 милиона КМ на материјалне трошкове.

"Повећан је буџетски оквир на 1.355.400.000 КМ то је било нешто што је као резултат значајног раста пасивних каматних стопа и улагања Централне банке. Та средства су ушла на јединствени рачун и представљају средства институција БиХ и из те цјелокупне суме финансирају се буџетски корисници", рекао је Амиџић.

Он је подсјетио да је буџет Министарства финансија и трезора мањи за око два милиона КМ, односно за око 18 одсто напомињући да његово функционисање неће бити угрожено.

Представнички дом није подржао смјену Нешића

Представнички дом није подржао смјену Нешића

Наводећи да је буџет смањен и Министарству одбране за 1,75 милиона КМ, Амиџић је рекао да је то министарство имало 31 милион неутрошених средстава из протекле године, тако да неће имати никакав проблем у функционисању.

Одговарајући на критике опозиције везано за буџетско повећање средстава за Уставни суд, Суд БиХ и Обавјештајно-безбједносну агенцију, Амиџић је истакао да би ти парламентарци требало да знају да је то законска обавеза.

"То није повећање које је било везано за дискреционо право било кога да повећа већ је нешто што је као тако дефинисана законска основа. Позивам те патриоте чији се патриотизам мјери кроз патриотску дискусију на суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и да виде на који начин се бране политички ставови", рекао је Амиџић.

Он је истакао да би ти посланици требало да патриотизам из скупштинских клупа спроведу на терену. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм