Министар финансија и трезора

Амиџић: Буџет усвојити по хитном поступку

  • Извор: СРНА
  • 16.07.2024. 15:16

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је да би буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ требало да буде усвојен по хитном поступку због плана раста, али и могућих изазова у посљедњем кварталу.

"То су разлози због којих и Савјет министара и Предсједништво предлажу хитну процедуру", навео је Амиџић у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ током расправе о хитности поступка о Приједлогу закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ.

Посланик СНСД-а Милорад Којић истакао је да примједбе опозиције на рачун достављеног материјала и времена нису оправдане, јер је ријеч о хитној сједници.

"Материјали могу бити подијељени на самој сједници и Пословник о раду није прекршен", прецизирао је Којић.

Посланик Српског клуба Чедомир Стојановић поручио је да ће бити и за хитни поступак и за доношење буџета, али да тражи много више одговорности и уважавања према посланицима Представничког дома када је ријеч о буџету.

"Неразумљиво је да 15. јула иде закон о буџету. Нисам против њега, али ово се понавља више година и треба бити другачија пракса", оцијенио је Стојановић.

Посланик НЕС-а Јасмин Емрић рекао је да овај законски приједлог има 400 страница, а да су га посланици добили прије пет дана и да се овај буџет не може усвајати по хитном поступку. Он сматра да се крше процедуре и по Пословнику о раду Представничког дома.

Посланик СДА Шериф Шпаго рекао је да Пословник о раду Представничког дома предвиђа да се буџет може донијети само у редовном законодавном поступку.

Према овом документу, укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ износе 1.355.400.000 КМ, што је више за 40 милиона КМ од прошлогодишњег буџета.

Буџет Министарства одбране у Савјету министара повећан је за 1.750.000 КМ у односу на првобитно планирани, а Предсједништва БиХ за пола милиона КМ, саопштено је раније из Савјета министара.

Истовремено је смањен буџет Министарства безбједности у Савјету министара за 950.000 КМ у односу на првобитно планирана средства, Канцеларије за ветеринарство за 500.000 КМ и Завода за извршење санкција, притвора и других мјера за 800.000 КМ.

Од индиректних пореза планиран је приход од 1.020.500.000 КМ и на истом је нивоу као претходне године када су повећани за око 155 милиона КМ у односу на буџет за 2022. годину.

Међу осталим изворима финансирања су непорески приходи од 248.049.000 КМ, што је повећање за око 95,9 милиона КМ у односу на годину раније.

Укупни расходи заједничких институција износе 1.355.400.000 КМ и већи су за три одсто у односу на претходну годину, док сервисирање спољног дуга БиХ износи 1.430.733.053 КМ.

Тако укупни расходи институција БиХ и сервисирање спољног дуга БиХ у буџету за ову годину износе 2.786.133.053 КМ, што је повећање за 224.766.691 КМ или девет одсто у односу на 2023. годину.

Предлагач Приједлога закона о буџету је Предсједништво БиХ.

Амиџић: Највећи дио расхода одлази на плате и материјалне трошкове

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је образлажући овогодишњи Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ да највећи дио расхода одлази на примања запослених у институцијама БиХ и на материјалне трошкове, као и да ће сви буџетски корисници имати довољно средстава за нормално функционисање.

Амиџић је појаснио да је за плате и накнаде планирано 806 милиона КМ, за накнаде трошкова запослених око 168 милиона КМ, а да су путни трошкови скоро 18 милиона КМ.

"Када се буџет овако коментарише, видљиво је да је потрошачки", реко је Амиџић током образлагања Приједлога буџета институција и међународних обавеза на хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Он је навео податак да је буџет Министарства финансија и трезора умањен за 18 процената, односно да је два милиона КМ мањи него прошлогодишњи.

Амиџић је подсјетио да је буџет у БиХ свега два пута на вријеме усвојен и да се увијек улазило у привремено финансирање, да се та пракса се наставља, што је ствар комплексне политичке ситуације у БиХ, а не ресорног министарства.

Он је у образложењу навео да је направљена мала измјена у предложеном буџету и да је Меморијалном центру у Сребреници повећан износ за 100.000 КМ.

Амиџић је рекао да буџетски оквир за ову годину износи 1.355.400.000 КМ, што је за 40 милиона КМ више од прошлогодишњег буџета, те додао да је буџет Министарства одбране у Савјету министара повећан за 1.750.000 КМ у односу на првобитно планирана средства.

Он је навео да је кроз нови буџет уоквирено још милион КМ за рјешавање проблема климатизације у згради заједничких институција.

Амиџић је рекао да су увећани и трошкови за закупнине имовине и опреме, те да је за тај издатак планирано 31,5 милиона КМ, што је повећање у односу на претходну годину.

"Финансијске обавезе БиХ су мање, јер главница је мања ове године у односу на прошлу", рекао је Амиџић и додао да је уредна отплата спољног дуга БиХ.

Амиџић је појаснио да је за финансирање спољног дуга планирано 1.430.000.000 КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.