Ministar finansija i trezora

Amidžić: Rad zajedničkih institucija komplikovan, kao i politička situacija

  • Izvor: SRNA
  • 16.07.2024. 18:59

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić ocijenio je danas da je rad Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara u BiH komplikovan i kompleksan, kakva je i politička situacija.

"Usvajanje bilo kog dokumenta i zakona podrazumijeva politički konsenzus, minimum političkog konsenzusa i nekog dogovora vrlo kompleksnog i napornog. Jednostavno to je ono što odslikava BiH", rekao je Amidžić novinarima.

Kada je riječ o broju usvojenih zakona, Amidžić je istakao da je zadovoljan onim što je definisano programom i usvojeno, te dodao da se postavlja pitanje o evropskim zakonima.

Amidžić: Budžet usvojiti po hitnom postupku

Amidžić: Budžet usvojiti po hitnom postupku

"Tu je, prije svega, apostrofiran uglavnom rad Savjeta ministara. Usvojili smo dovoljan ili značajan broj tih zakona, a istovremeno omogućili da one stvari koje su bile nadležnosti Federacije BiH i Republike Srpske ostanu u nadležnosti entiteta", dodao je Amidžić.

Očekuje da i Dom naroda u petak podrži budžet

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izrazio je zadovoljstvo što je budžet institucija BiH danas dobio podršku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i izrazio nadu da će ga i Dom naroda podržati na sjednici u petak, 19. jula.

Amidžić je naglasio da je usvajanjem budžeta izbjegnuta situacija koja bi se eventualno mogla pojaviti u četvrtom kvartalu, te napomenuo da je struktura troškova u 2024. godini različita u odnosu na strukturu troškova u 2023. godini.

Amidžić: Usvojili smo dva važna dokumenta

Amidžić: Usvojili smo dva važna dokumenta

On je rekao da je važno da je nastavljeno racionalno ponašanje kada je riječ o budžetu.

"Kada govorim o toj racionalnosti, mislim na to da je izdvajanje entiteta Republike Srpske i Federacije BiH za finansiranje zajedničkih institucija ostalo na nivou kao prethodnih godina 1,20 milijardi KM i imali smo povećanje 40 miliona KM koje je vezano za dividendu od Centralne banke", rekao je Amidžić novinarima.

On je ponovio da nije zadovoljan strukturom budžeta, ističući da to predstavlja stvar političkog dogovora jer je riječ o potrošačkom budžetu gdje je gotovo milijarda KM potrošena na plate unutar institucija BiH i oko 200 miliona KM na materijalne troškove.

"Povećan je budžetski okvir na 1.355.400.000 KM to je bilo nešto što je kao rezultat značajnog rasta pasivnih kamatnih stopa i ulaganja Centralne banke. Ta sredstva su ušla na jedinstveni račun i predstavljaju sredstva institucija BiH i iz te cjelokupne sume finansiraju se budžetski korisnici", rekao je Amidžić.

On je podsjetio da je budžet Ministarstva finansija i trezora manji za oko dva miliona KM, odnosno za oko 18 odsto napominjući da njegovo funkcionisanje neće biti ugroženo.

Predstavnički dom nije podržao smjenu Nešića

Predstavnički dom nije podržao smjenu Nešića

Navodeći da je budžet smanjen i Ministarstvu odbrane za 1,75 miliona KM, Amidžić je rekao da je to ministarstvo imalo 31 milion neutrošenih sredstava iz protekle godine, tako da neće imati nikakav problem u funkcionisanju.

Odgovarajući na kritike opozicije vezano za budžetsko povećanje sredstava za Ustavni sud, Sud BiH i Obavještajno-bezbjednosnu agenciju, Amidžić je istakao da bi ti parlamentarci trebalo da znaju da je to zakonska obaveza.

"To nije povećanje koje je bilo vezano za diskreciono pravo bilo koga da poveća već je nešto što je kao tako definisana zakonska osnova. Pozivam te patriote čiji se patriotizam mjeri kroz patriotsku diskusiju na suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i da vide na koji način se brane politički stavovi", rekao je Amidžić.

On je istakao da bi ti poslanici trebalo da patriotizam iz skupštinskih klupa sprovedu na terenu. 

Pratite nas i putem Vibera