Ф-16 и КЦ-135

Зашто су Американци послали војне авионе на небо изнад Бањалуке?

  • Извор: РТРС
  • 09.01.2024. 21:23

Док је предсједник Републике Српске Милорад Додик јуче говорио у спортској дворани Борник на свечаној академији, небо над Бањалуком парала су два америчка војна авиона Ф-16 и КЦ-135 "стратотанкер" који је летио у близини како ове двије летјелице не би остале без горива.

Иако планирана за крај јануара, вјежба Оружаних снага БиХ и америчких ваздушних снага одржана је баш уочи Дана Републике Српске.

Прво је министар одбране у Савету министара Зукан Хелез примио у хитну посјету америчког војног изасланика у БиХ Ерика Адамса и одобрио прелет упркос томе што не постоји одлука Предсједништва БиХ.

Америчка Амбасада у Сарајеву саопштила је да је вјежба наводно одржана на подручју Тузле и Брчког, али хук авиона над Бањалуком јуче је свако могао да чује.

У питању је тим чији назив у преводу значи "контролор заједничког терминалног напада", а представља претходницу за усмјеравање дјеловања војних летјелица које су подршка копненим снагама, наводи Раша тудеј Балкан.

Уз информације о вјежби, Амбасада је послала и политичку поруку: "Сједињене Државе стално наглашавају да Устав БиХ не предвиђа право на отцјепљење, те да ће дјеловати уколико неко покуша да промијени овај основни елемент Дејтона".

Шта је права порука коју је Вашингтон јуче хтио да пошаље Републици Српској?

Американци заправо шире страх и тероришу становнике Републике Српске, појашњава за РТ Балкан Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност и тероризам.

- Иако је привидно договорена акција тренажног типа која ће подразумијевати надлетање Тузле и Брчког, ми знамо да је ово у ствари надлетање Бањалуке - каже Галијашевић.

Подсјећа да су и прошле године надлијетали амерички бомбардери град, а да су сад подигнути шпијунски авиони.

- Очито је да ови авиони снимају оно што се дешава у Републици Српској - каже Галијашевић.

Западни медији одмах су објавили вијест о налету авиона, Асошијејтед прес објавио је вијест о "контроверзном" националном празнику, а британски Гардијан је причу о Републици Српској објавио као ударни текст на свом сајту.

РТ наводи да ни овај напад на Србе није могао да прође без предсједнице скупштинског одбора за спољне послове Велике Британије Алише Кернс која је изјавила за Гардијан да жели да види како се и ЕУФОР и НАТО трупе из Брчког и ЕУ придружују Лондону и Вашингтону у санкционисању Додика.

Оно што вријеђа људску интелигенцију је то што се западни медији позивају на некакву заштиту Дејтона, а управо Република Српска инсистира на поштовању Дејтонског споразума.

- Овдје није ријеч о датуму и избору празника, не можете да бирате дан рођења, овдје је примарно ријеч о чињеници да је одлука о прослави Дана Републике Српске донесена у институцијама Републике Српске, то није неформална одлука и није је донијела неформална група људи - указује Галијашевић.

Ни Американци, ни Нијемци, ни сарајевска политичка елита не желе да институције Републике Српске раде свој посао, сматра Галијашевић и додаје да им је циљ заправо да сруше институције Републике Српске.

- Они не желе да овдје функционише држава, систем, законодавна и извршна власт. Када то виде у Бањалуци, то код њих изазива осјећај историјске нелагоде, политичке нелагоде, осјећај страха како може на једном простору БиХ да функционише држава. Зато нам враћају застрашивањем, од њих треба очекивати и употребу силе - упозорава Галијашевић.

Никада нису Американци улудо пријетили, зато треба бити опрезан, закључује он.

У питању је чист акт насиља и пријетње упућене Републици Српској и читавом народу, каже за РТ Балкан професор геополитике Срђан Перишић.

- САД су се одлучиле на војни притисак, али не желе то да јавно кажу, већ су издејствовали полулегалну одлуку Министарства одбране да то буде као војна вјежба. Међутим, свима је јасно да је то притисак на руководство Републике Српске и на све грађане да одустану од себе, свог идентитета - каже Перишић.

Поручује да три авиона не могу да промијене идентитет, 9. јануар је дан формирања Републике Српске и тај дан је значајан за сваког грађанина.

- Никакви авиони, ни такозване војне вјежбе не могу да промијене саму свијест грађана Републике Српске, то је оно што САД и НАТО не разумију. Не разумију да је у питању цијели народ, цијела република, а не неки појединци - указује Перишић.

Додаје да се нико није уплашио авиона, нико није одустао нити ће одустати од обиљежавања Дана Републике Српске.

- То је пуцањ у празно и немоћ САД да диктирају политику у Босни и Херцеговини и на Балкану. Они су изгубили рат у већ бившој Украјини, па покушавају овдје да покажу своје способности. Нема од тога ништа, то је толико смијешно да се већ праве вицеви на тему прелета америчких авиона у Бањалуци - закључује Перишић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм